Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Déjà vu

COLUMN: Déjà vu

25/07/2020 14:00 - Ganga

COLUMN: Déjà vu

 

Het is toch wonderbaarlijk wat een verkiezing teweeg kan brengen. In één klap krijgen sommige mensen gewetens en morele kompassen en verfoeien ze slechte dingen als, ik noem maar wat: discriminatie. Jarenlang lieten de gasten van de CLO zich de grollen en onfatsoenlijkheden van hun voorzitter welgevallen. Door zijn electorale afgang en het verlies van zijn parlementszetel zijn plots de schellen van hun ogen gevallen. Zo ontdekken ze nu pas dat hun voorzitter 'steeds bepaalde groepen en culturen' beledigt.

U begrijpt, toen ik vrijdagmiddag het bericht las op Starnieuws dat een meerderheid van het bestuur van de CLO het vertrouwen in Hooghart opzei, vanwege zijn beledigingen aan 'groepen', ja, toen heb ik drie minuten en tien seconden lang stevige verwensingen geuit. Daarna dacht ik aan Michael Miskin die door dik en dun Hooghart bewierookte, helemaal toen hij minister mocht worden in het eerste kabinet-Bouterse. Wanneer is hij tot het inzicht gekomen dat het gedrag van Hooghart onfatsoenlijk was? Was dat op 26 mei jongstleden toen de tellingen zo goed als afgerond waren? Wanneer was het voor het bestuur en de leden duidelijk dat de belangen van de landsdienaren niet werden gediend en wanneer besefte het CLO-bestuur dat de CLO geen politieke organisatie is? Toch fantastisch, hoeveel inzichten een mens verkrijgt als je niet langer kunt eten uit de hoorn des overvloeds.

Al die inzichten die tegenwoordig publiekelijk worden gedeeld- zoals de lessen in besluitvorming en tekeningsbevoegdheid van Mike Noersalim, of het huilerig slachtofferschap van Parmessar - ik kijk het gelaten aan. Verschrikkelijk toch, wat die gast deed met die auto. Ja, echt, verschrikkelijk. Maar ik kan me ook nog herinneren toen ik ergens in 2005 aan een VHP-minister vroeg waarom er steeds nieuwe auto's werden gekocht voor nieuwe ministers, en de vorige auto's die, als ik me goed herinner, nog geen paar jaar oud waren, voor een prijs beneden de marktwaarde werden verkocht aan de oud-ministers. Zo zijn die dingen, werd mij gezegd. En er volgde een verhaal over recht hebben, en voorzieningen, en zo is het nu eenmaal.

Begrijpt u nu waarom ik al enige tijd met een gevoel van déjà vu rondloop. Het gevoel dat je iets meemaakt dat je al eerder hebt meegemaakt. Ik wist zo ongeveer wat ik wilde schrijven vandaag, over die autoaffaires en die lastminutebenoemingen en concluderen dat het verschil tussen de regeringen en partijen op sommige vlakken vooral een kwestie van schaal was. Ja, Parmessar was bizar, de corruptie onder paars was ongekend, evenals de verspilling en het amateurisme en meer van die dingen. Maar dacht: heb ik het niet eerder geschreven? Laat me even gaan zoeken. En voilà! (ik ben in de Franse mood merk ik). Ik vond een column van december 2011 waarin ik schreef dat ik groot voorstander ben van machtswisselingen, omdat aan de andere kant van de lijn staan goed is voor je ogen. Je ziet plotseling in dat al die vervelende mensen die riepen om grondwetswijziging, checks and balances, openbaarheid van bestuur en meer van die moeilijke dingen, eigenlijk gelijk hadden. En dat ze die dingen roepen en eisen, niet omdat ze vóór of tegen een partij of een regering zijn, maar omdat ze willen dat er controle mogelijk is, ongeacht wie waar zit.

Ik gaf als handvat mee aan alle regeerders om altijd voor ogen te houden dat ze wellicht over een paar jaar niet langer aan de macht zijn. En dat ze op basis daarvan hun dingen deden, en niet vanuit het waanidee dat ze voor altijd de touwtjes in handen zullen hebben. Dus is nu de tijd om al die regelingen af te schaffen. Niet omdat het crisis is, maar gewoon: voor altijd. Wat een gruwelijke onzin dat je privileges moet hebben nadat je bent uitgediend. Je verdient genoeg in die periode, en, je moet blij zijn dat je het land hebt mogen dienen. Mijn advies beperkt zich niet alleen tot praktijken van zelfverrijking, maar gewoon: alles. Ik hoop van harte dat ik niet steeds oude columns uit het paarse tijdperk uit de kast moet halen om te bewijzen dat we van het lood- in het oud-ijzertijdperk beland zijn.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina