Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Exit Hooghart?: 'We willen een representatieve voorzitter'

Exit Hooghart?: 'We willen een representatieve voorzitter'

25/07/2020 10:01 - Jason Pinas

De positie van Ronald Hooghart binnen de CLO is niet meer onbetwist.

De positie van Ronald Hooghart binnen de CLO is niet meer onbetwist.  

PARAMARIBO - De Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) krijgt, als alles volgens planning van ontevreden hoofdbestuursleden verloopt, binnen drie maanden een nieuwe voorzitter. Ronald Hooghart, die nu al ruim twintig jaar met de scepter zwaait, wordt niet meer gedragen. Van de veertien bestuursleden (behalve Hooghart) hebben vrijdag acht vóór een motie van wantrouwen gestemd.

Aanleiding voor deze verregaande stap is dat hij zich niet zou hebben gehouden aan de statuten van de vakcentrale en daarnaast zijn onbeschoft en dictatoriaal optreden. "In de afgelopen vijf tot tien jaar is de CLO meer bezig geweest met politiek dan met de belangen van de leden. Er is bijna niets gerealiseerd voor de mensen voor wie we opkomen en dat moet veranderen", zegt hoofdbestuurslid tevens woordvoerder Johannes Aviankoi tegen de Ware Tijd.

Volgens hem is Hooghart meerdere malen aangesproken over de manier waarop hij leiding geeft. Echter, zijn onverantwoordelijke en dictatoriale houding is niet veranderd. Dit maakt dat zijn positie onhoudbaar is geworden. In een motie van wantrouwen die vrijdag is aangenomen staan zaken waaruit volgens de overige leden van het bestuur duidelijk is dat de voorzitter een scheve schaats reed. Zo zou hij belangrijke besluiten hebben genomen zonder de rest van het hoofdbestuur en het dagelijks bestuur te kennen.

Daarnaast heeft Hooghart hoofdbestuursleden regelmatig uitgescholden en uitgemaakt voor verraders. "Dit gebeurde in aanwezigheid van andere hoofdbestuursleden en derden", staat in de motie. Ook zou hij besturen van CLO-lidbonden hebben tegengewerkt bij ministeries door bereikte resultaten te bagatelliseren. Voorstanders van de motie zijn Aviankoi, Bisnoepersad Dalloesingh, Marlon Hoogdorp, Michael Miskin, Rudolgo Palmtak, Glenn Swamipersad, Unselma Rodjan en Maira Sedoc.

Aviankoi zegt dat het vertrouwen in de voorzitter nu een dieptepunt heeft bereikt. Het is daarom noodzakelijk dat er een nieuwe leider wordt gekozen. Zelf heeft hij geen ambitie, maar de nieuwe persoon moet wel gezag en vertrouwen uitstralen. "We willen een representatieve voorzitter." Het vermoeden bestaat dat Hooghart zich zal verzetten maar, "er zijn statuten en de organisatie is niet zijn eigendom dus hij zal geen keus hebben", benadrukt de woordvoerder.

Aviankoi weerspreekt geruchten alsof het afzetten van Hooghart te maken zou hebben met een politieke coup die wordt aangestuurd door de nieuwe regering. Hij benadrukt dat de CLO zich niet bezighoudt met politieke zaken en juist daarom verandering wil brengen in het totale bestuur dat nu leiding geeft aan de organisatie. De spanning met Hooghart heeft ook niets te maken met de aangehouden loonsverhoging van ambtenaren door president Chandrikapersad Santokhi. "We zijn voorstander daarvan maar we moeten nog praten met de regering om na te gaan hoe we dat traject zullen afwerken, dus dat klopt niet. Het afzetten van Hooghart heeft puur te maken met de manier hoe hij leiding geeft aan de organisatie." Hooghart heeft vandaag een persconferentie over deze kwestie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina