Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dreigend conflict' om coronadoden

'Dreigend conflict' om coronadoden

28/07/2020 17:54 - Arjen Stikvoort

Er zijn vragen gerezen over de nauwe banden tussen het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en Uitvaartverzorging M.J. Poese.

Er zijn vragen gerezen over de nauwe banden tussen het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en Uitvaartverzorging M.J. Poese. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Er is volgens uitvaartondernemer Roy Hamdard sprake van een oneerlijke concurrentiestrijd bij de begrafenis of crematie van coronadoden. Van de 23 uitvaarten tot nu toe verzorgde Hamdard Uitvaartverzekering er drie. De andere twintig gingen naar Uitvaartverzorging M.J. Poese, die in de ogen van zijn concurrent nauw samenwerkt met het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De ontevreden ondernemer heeft minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin hierover aangeschreven.

Hamdard tegenover de Ware Tijd: "Wij willen ook in aanmerking komen om Covid-19-lijken te transporteren en begraven of cremeren. Mijn bedrijf voldoet evenals dat van M.J. Poese aan alle vereisten om dit te doen. Daarvoor hebben we een speciale BOG-cursus gevolgd."

De uitvaartondernemer legt uit hoe dat in zijn werk gaat: de kist mag niet lekken, de binnenbekleding is anders dan normaal ingericht, de kist moet voorzien zijn van glas en het lijk wordt gewassen en in een bodybag geplaatst om tenslotte in een hermetisch gesloten en gesealde kist te worden gelegd. "Bovendien heb ik bij een patholoog-anatoom geleerd hoe je met zo een lichaam moet omgaan. Ik heb ook een speciaal opgeleide chauffeur."

Het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica is volgens Hamdard uitbesteed aan concurrent Poesa. "Waarschijnlijk hield men toen nog geen rekening met zoveel sterfgevallen. Ik vind dat de families altijd zelf een uitvaartondernemer moet kunnen kiezen. Dat gebeurt nu niet."

Ook uitvaartondernemer Henry Hennep van Hennep Algemene Uitvaartverzorging is bezorgd en spreekt zelfs van belangenverstrengeling. "Een uitvaartondernemer mag nooit het beheer krijgen over het mortuarium van een ziekenhuis. Daar lijkt het nu wel alle schijn van te hebben. Bijna alle uitvaarten gaan naar één en dezelfde ondernemer."

Volgens Hennep weten de kwetsbare families niet welke andere firma's zich nog meer bezighouden met Covid-19-uitvaarten en dat moet snel veranderen, want mensen moeten altijd kunnen kiezen. "Er gelden speciale protocollen die opgesteld zijn door een patholoog-anatoom, die we vanuit de uitbaartbranche toepassen. Bovendien is er kennis vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit Nederland, dat Covid-19-lijken niet meer besmettelijk zijn, omdat zij geen aerosoles ofwel mond- en neusdruppeltjes kunnen uitscheiden."

Hennep wenst helderheid in de branche. "Als deze regering staat voor transparantie moet het ministerie van Volksgezondheid hier iets aan doen. De keuze moet bij de nabestaanden komen te liggen, want het is uiteindelijk hun stoffelijk overschot."

Uitvaartondernemer Jeffrey Poesa weerspreekt dat het bedrijf de enige is die Covid-19-uitvaarten verzorgt en dat de mensen geen vrije keuze hebben. Ze zijn geheel vrij daarin. Van echte drukte is volgens de ondernemer nog geen sprake. Het gaat wel om een andersoortige uitvaart waarvoor bijzondere protocollen gelden. "Die volgen we strikt op. We willen zo veilig en voorzichtig mogelijk zijn."

Jason van Genderen, algemeen directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica, verklaart dat met verschillende uitvaartonder- nemers is gesproken in verband met de uitbesteding van een deel van het mortuarium. Poesa was de enige die deze uitdaging wilde aangaan en de speciale protocollen Covid-19-opleiding heeft gevolgd. "Maar dat betekent niet dat nabestaanden verplicht zijn om met deze uitvaartondernemer in zee te gaan. De mensen zijn vrij in hun keus. Alleen het afleggen, ongeacht waar de persoon is overleden geschiedt door Uitvaartverzorging Poesa, omdat personeel van haar de speciale training gevolgd heeft en het bedrijf verbonden is aan het ziekenhuis."

Volgens Hamdard was de toenmalige minister van Volksgezondheid Antoine Elias akkoord met de inschrijvingen van de uitvaartondernemingen. Maar hij zou hebben verzuimd deze te bevestigen en de desbetreffende instanties op de hoogte te stellen.

Elias zegt tegen de Ware Tijd dat in het begin van de coronabesmetting in Suriname toen er één tot drie Covid-19 overledenen waren, de uitvaart in handen was van één uitvaartondernemer. "Maar later heb ik alle uitvaartbedrijven toestemming gegeven." Volgens hem worden de lijken wel uitsluitend door het team van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo afgelegd omdat die instelling bekend is met virussen en bacteriën.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina