Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onbegrip zorgsector over uitblijven loon en vakantiegeld

Onbegrip zorgsector over uitblijven loon en vakantiegeld

30/07/2020 16:09 - Van onze redactie

Onbegrip zorgsector over uitblijven loon en vakantiegeld

Personeel van het Diakonessenhuis voerde donderdagochtend een sitdownactie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De ontevredenheid bij de aanwezige werknemers van het Diakonessenhuis was donderdag duidelijk tijdens de prikactie. Het personeel ging daartoe over vanwege het uitblijven van de vakantiegelden. "We werken zo hard, vooral in deze Covid-19-tijd en dan kunnen we niet krijgen waarop we recht hebben", reageert een ontevreden verpleegkundige tegenover de Ware Tijd.

De werknemers van het ziekenhuis hebben woensdagmiddag vernomen van de directie dat het uitbetalen van vakantiegeld niet kan plaatsvinden. "Met deze prikactie willen wij vooral de overheid en de mensen daar buiten duidelijk maken dat dit niet kan", zegt bondsbestuurslid Rudy IJspol.

Hij benadrukt dat niet met de vinger wordt gewezen naar de directie. "Want die heeft zich tot het uiterste ingezet om tenminste de salarissen veilig te stellen. Maar ze staat met de rug tegen de muur en kan de vakantiegelden niet uitbetalen."

IJspol spreekt de hoop uit dat maandag de vakantiegelden zijn geregeld. "Zodat we maandag weer normaal ons werk kunnen hervatten en niet hoeven over te gaan op verscherping", waarschuwt hij.

Algemeen directeur Clyde Cairo vertelt aan de Ware Tijd dat het ziekenhuis gebruik heeft moeten maken van kredietaanvragen bij de bank om het salaris van deze maand te kunnen betalen. "Meer dan dat kunnen we niet en we hebben ook geen geld."

De lening bij de bank is genomen met de hoop dat de gelden die gestort moeten worden spoedig worden betaald. "En hoe langer dat uitblijft hoe meer rente we gaan moeten betalen", uit hij zich bezorgd. "Andere ziekenhuizen hebben helemaal geen ruimte meer voor krediet bij de banken. Die kunnen niet eens de salarissen uitbetalen."

Eén daarvan is het 's Lands Hospitaal waar er donderdag ook actie werd gevoerd. Bondsvoorzitter Imro Edam bevestigt tegenover de Ware Tijd dat de salarissen en vakantiegelden tot nu toe niet zijn betaald. "We hebben wel vernomen van de directie dat een bank de salarissen van de werknemers zal voorschieten, maar dat wil nog niet zeggen dat de actie wordt opgeschort."

Ook voor hem is de actie een signaal naar de regering. "De salarissen en vakantiegelden van de ambtenaren zijn reeds uitbetaald. Het kan niet zo zijn dat de zorgverleners vooral in deze coronatijd nog niet betaald krijgen waarvoor ze hebben gewerkt", merkt Edam op.

Cairo geeft aan dat tot nu toe geen enkel ziekenhuis middelen heeft ontvangen van het Staatsziekenfonds dat maandelijks de gelden moet overmaken. "We hebben als Nationaal Ziekenhuisraad (NZR) al heel vroeg in de maand een brief gericht naar de toenmalige minister Antoine Elias dat de ziekenhuizen vakantiegelden moeten uitbetalen en wat wij nodig hebben om dit te kunnen garanderen."

Ook van het SZF en het ministerie van Financiën, die normaal over de uitbetalingen gaan, kreeg de NZR geen reactie. Cairo hoopt dat de regering haar verkiezingsbelofte dat de medische sector prioriteit zal genieten waar zal maken.

Als mogelijke oplossing ziet hij alvast het aanpassen van de ligdagtarieven. Ongeveer 80 procent van de cliënten bij de ziekenhuizen is SZF verzekerd. De huidige tarieven dateren van 2014. "Met alle inflaties en aanpassingen zijn de tarieven niet meer van deze tijd. De overheid moet echt aan de tafel gaan zitten en een goed gesprek hierover hebben", aldus Cairo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina