Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel Diakonessenhuis voert sitdownactie

Personeel Diakonessenhuis voert sitdownactie

30/07/2020 05:50 - Aidy Pinas-Agodeba

Personeel Diakonessenhuis voert sitdownactie

Robby Naarendorp: "Als bondsvoorzitter kan ik de mensen niet zeggen om te gaan werken." Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Personeel van het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is in onzekerheid over uitbetaling van het salaris en vakantiegeld. Dit valt extra zwaar gelet op de opoffering van vooral het zorgpersoneel in verband met de coronacrisis. Enerzijds gaat het om zorg aan patiënten en anderzijds loopt het personeel risico te worden besmet.

Medewerkers van het Diakonessenhuis geven vandaag van zeven tot negen uur een signaal af in de vorm van een sitdownactie. Robby Naarendorp, voorzitter van de personeelsbonden van beide ziekenhuizen, zegt tegen de Ware Tijd dat de vakorganisaties voortdurend overleg hadden met de directie van de instellingen. "We hadden dit willen voorkomen. Als bondsvoorzitter kan ik de mensen niet zeggen om te gaan werken", zegt hij doelend op de actie. Het personeel van SVZ kijkt vandaag nog de kat uit de boom.

De directeuren van de twee instellingen hebben van het ministerie van Financiën begrepen dat de overheidsziekenhuizen prioriteit genieten. Naarendorp vindt dit niet eerlijk omdat ook de particuliere ziekenhuizen in verband met Covid-19 ruimte hebben klaargemaakt voor de overheid. "Hierdoor hebben ze minder inkomsten gehad en de overheid had toegezegd dit te zullen compenseren", zegt de vakbondsleider.

De ziekenhuizen hebben al langere tijd iedere maand moeite om het salaris te betalen. Het probleem is ontstaan door het slechte betalingsgedrag van de intussen afgetreden regering-Bouterse/Adhin en Stichting Staatsziekenfonds (SZF).

Intussen heeft het personeel van de overheidsziekenhuizen zowel het salaris als het vakantiegeld ontvangen. In de afgelopen maanden hebben verpleegkundigen van alle ziekenhuizen ook koopkracht van SRD 500 ontvangen. Bij de overheidsziekenhuizen is dit bedrag opgenomen in het salaris, maar bij de particulieren niet. Ook heeft het personeel van de overheidsziekenhuizen 25 procent loonsverhoging ontvangen. Als vakbondleider treft de situatie waarin de mensen verkeren Naarendorp zwaar, omdat hij weet welke offers ze brengen. Hij beseft ook "dat wij in een harde de tijd leven".

Niet alleen het personeel van de particuliere ziekenhuizen verkeert in onzekerheid. Bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heerst hetzelfde probleem. Er is geen geld voor salaris en vakantieuitkering. Naarendorp, die ook voorzitter is van de personeelsbond van de RGD, zegt dat de directie tot en met vandaag uiterlijk twaalf uur de gelegenheid heeft om zaken in orde te maken. "Anders zullen de medewerkers hun tanden laten zien."

Overigens, bij dit bedrijf spelen ook andere problemen: dreigend ontslag van enkele medewerkers en het uitlenen van personeel aan het BOG zonder medeweten van de bond. Vandaag wordt besloten hoe men om zal gaan met deze ontwikkelingen. Naarendorp hoopt dat men de signalen opvangt en positief reageert zodat escalatie voorkomen kan worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina