Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We zijn misleid, voorgelogen en vierkant in de steek gelaten'

'We zijn misleid, voorgelogen en vierkant in de steek gelaten'

30/07/2020 07:54 - Wilfred Leeuwin

'We zijn misleid, voorgelogen en vierkant in de steek gelaten'

 

PARAMARIBO - Uitzendkrachten die beweren van de ene op de andere dag op straat te zijn gezet door de Hakrinbank zullen zich niet daarbij neerleggen. Een eerste geplande actie, het aanbieden van een petitie aan De Nationale Assemblee dinsdag, ging niet door, omdat die niet was aangemeld bij de griffie.

Er was wel een afspraak, maar met de Abop-fractie. Een lid zou de zaak naar zich hebben toegetrokken en de groep hebben uitgenodigd. De ontevreden mensen, overwegend jongeren, van wie het merendeel vrouw, hebben intussen de correcte weg bewandeld en zullen nog deze week het verzoekschrift overhandigen.

De mensen zijn vorige week donderdag bijeengeroepen om de mededeling aan te horen dat ze per direct werden bedankt. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel, omdat ze hadden verwacht te zullen horen dat het aan hen beloofde arbeidscontract kon worden getekend. Ze menen dit trouwens door hun inzet en ijver te hebben verdiend.

De mensen die over diverse vestigingen van de bank waren verdeeld, hebben zich gebundeld en willen als eenheid naar buiten treden. "We zijn misleid, voorgelogen en vierkant in de steek gelaten, terwijl we heel hard hebben gewerkt. Onder ons zijn er caissières, mensen van de back office en andere afdelingen. Een deel van ons valt inderdaad nog onder een uitzendovereenkomst van twee jaar, maar de meesten werken langer dan drie jaar bij de bank; anderen zelfs nog veel langer", wordt aan de Ware Tijd verteld.

De groep beroept zich nu op de in april 2017 aangenomen wet 'Ter beschikking stellen Arbeidskrachten door intermediairs'. Volgens deze wetgeving moet de uitzendkracht die minimaal twee jaar als zodanig heeft gewerkt, een contract krijgen. De bank zou hebben gezegd dat door de Covid-19-crisis en de economische situatie de mensen zijn bedankt. Maar dit zijn niet de redenen zeggen de uitzendkrachten, want recent nog zijn nieuwe werknemers aangetrokken.

Doelend op het 'ontslag' zegt één van de betrokkenen: "We hebben dit niet zien aankomen, ook omdat sinds Covid-19 er is de directie met een beleid is gekomen dat bij het nemen van aangepaste maatregelen 'the no one left behind'-policy zal worden gehanteerd."

Een collega vult aan: "Gelukkig is niet gezegd dat we niet voldeden, want ik kan u garanderen dat we hard hebben gewerkt. Er was geen verschil tussen ons en de rest van het personeel, dat zag je pas in het salaris."

Een betere financiële waardering zou hen ook zijn beloofd door de Human Resource Manager bij de bank. "Wij hebben een bestaan opgebouwd zoals alle mensen die werk hebben, zeker nadat we langer dan twee jaar in dienst waren." Aan de Ware Tijd vertelt de groep dat zij voor elke aanvaardbare reden om hun te bedanken begrip zou hebben opgebracht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina