Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boswachters hameren op bewustwording op World Ranger Day

Boswachters hameren op bewustwording op World Ranger Day

31/07/2020 10:01 - Euritha Tjan A Way

Boswachters hameren op bewustwording op World Ranger Day

 

PARAMARIBO - Wie beschermt de mensen die de beschermde gebieden beschermen? Om enigszins een oplossing aan te dragen voor dit vraagstuk heeft The International Ranger Federation (IRF) samen met The Thin Green Foundation 31 juli uitgeroepen tot World Ranger Day.

Roy Ho Tsoi, chef Beheer op het ministerie van Grond- en Bosbeheer, heeft om deze dag meer ingang te laten vinden in Suriname een vereniging opgezet voor de Surinaamse jachtopzieners. "Deze dag is belangrijk om het belang te behartigen van zij die bijdragen aan het behoud van beschermde gebieden. Vandaar dat ik een vereniging ben begonnen in 2016. We zijn op de achtergrond bezig en zijn nog niet toegetreden tot de IRF, omdat dat op een internationale conferentie zou moeten. De laatste was in 2019 in Bhutan, maar we konden er vanwege allerlei omstandigheden niet bij zijn, maar we werken er wel aan", zegt Ho Tsoi.

Hij geeft aan dat het in de bedoeling ligt om alle mensen die in de frontlinie werken voor behoud van beschermde gebieden samen te bundelen. "We zijn ook van plan de boswachters van SBB te vragen om mee te doen en de Amazone Conservation Rangers van ACT. Maar we hebben besloten om alvast te starten in 2016 en we gaan langzaam aan door." Ho Tsoi legt uit dat de IRF bewustwording kweekt over het gevaar dat gepaard gaat met dit werk. "Jaarlijks sterven vooral in Afrika veel rangers en dan wordt heel weinig gedaan voor hun familie. Dat wil de IRF ook gaan veranderen. Vandaar dat zij samen met WWF International bezig is te werken aan een internationale verzekering om te voorzien in een financiële bijdrage voor nabestaanden van rangers die tijdens hun werk zijn overleden."

De vereniging wil in Suriname vooral de nadruk leggen op behoud van flora en fauna in beschermde gebieden. "We moeten begrijpen dat onze wildlife een renewable resource is. Als je er verantwoord mee omgaat kan je er in lengte van dagen van profiteren", zegt Ho Tsoi. Eén van de uitdagingen waar de boswachters mee zitten is de invloed van klimaatverandering op de manier waarop de wildlifepopulatie zich ontwikkelt. "Door klimaatverandering zien we dat we de seizoenen niet meer kunnen voorspellen. Vandaar dat onderzoek en monitoring nodig zijn om na te gaan als de jachtseizoenen nog actueel zijn, want wanneer dieren drachtig zijn is het jachtseizoen meestal gesloten is. Maar door de verschuiving van de regentijden verschuiven de drachtige periodes ook", legt Ho Tsoi uit. Hij vertelt dat de facilitering van de overheid ook te wensen overlaat. "Maar we komen niet makkelijk in de pers, want dan weten de mensen wat de problemen zijn en dat er mogelijk geen controle is in de gebieden." Door de Covid-19-situatie heeft de vereniging van boswachters geen activiteiten gepland op 31 juli.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina