Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Objectief en correct

COLUMN: Objectief en correct

31/07/2020 14:00 - PS

COLUMN: Objectief en correct

Philomena Bijlhout  

Als er de afgelopen jaren geld is gestolen van de overheid dan moet dat worden terugbetaald. De vraag is, hoe ver ga je daarin en wat is wel en niet rechtmatig. Een directeur van een ziekenhuis, die een dure auto aanschaft, deze overneemt en een riant pensioen heeft bedongen, kan natuurlijk keihard hebben onderhandeld. Is dit verwerpelijk of strafbaar? Het probleem is dat – na de recente verkiezingen – men steeds meer geneigd is om personen, gelieerd aan de NDP, te criminaliseren. Dat is niet terecht want niet iedereen is corrupt en de vraag is hoe dit zich verhoudt tot die andere groep die op een ander niveau en een andere manier ook meegraait.

Want een tyuku hier, een charmeoffensief daar of het juiste netwerk hebben, werkt in Suriname altijd. We all scratch each other's back. Waar kom je uit als je draait in de graaimorserij. Waar leggen we de grens? Er zijn verhalen van overlevingspakketten, bestemd voor de minstbedeelden, die werden doorverkocht in een loods. Deze pakketten kwamen dus in huishoudens terecht waar men het kan betalen. Zo ver zijn wij inmiddels ter helle nedergedaald en als je kan nemen moet je nemen want iedereen neemt. Ernstiger is de toe-eigening van forse bedragen.

Op 18 mei kopte een krant conform de aankondiging van het Nationaal Informatie Instituut 'Let op! Een belangrijke bekendmaking vanuit het ministerie. Vandaag begint de uitbetaling sociale steun…Geef het door aan iedereen!' Onder andere mensen met een beperking zouden zes maanden lang geen SRD 325,00 maar SRD 1.000,00 krijgen."Kun je mij brengen om te kijken of Sociale Zaken al heeft gestort?" vroeg Zara mij. Door een dubbele beperking is ze afhankelijk van de hulp van anderen. Enthousiast werd de eerste gang naar de ATM gemaakt. Enkele dagen later weer. Nooit stond er iets op de rekening. "Deze kleine doelgroep draagt niet veel bij aan stemmenwinst. Misschien krijgen ze als laatste hun geld", dacht ik. Uiteraard zijn ze goed voor het sociaal gevoelige plaatje op de voorpagina van de krant.

Uiteindelijk verplaatste Zara's onderbuik gevoel zich eindelijk naar haar hoofd. "Denk je dat het een lokkertje was om op de NDP te stemmen?" vroeg ze toen het geld na de verkiezingen nog steeds niet op haar moni karta stond. Intussen vele pogingen ten spijt om SRD 1.000,00 uit de muur te halen. Tot op heden heeft Zara slechts eenmaal de extra financiële steun gekregen. Zelfs de reguliere maandelijkse overmaking wordt niet gedaan.

Hoe kan een ex-minister van Sociale Zaken, die voorganger in een kerk is, zijn aanhang voorhouden dat recht en waarheid vrijmaken bij God, zichzelf in de spiegel aankijken. Nu niet uitleggen waarom het geld er niet is en zijn directeur het puin laten ruimen. Dit volk is toch niet achterlijk om zo behandeld te worden. Hoe kunnen oud-bestuurders, nu DNA-leden, met opgeheven hoofd plaatsnemen in de assemblee en straks durven het huidige crisisbeleid te bekritiseren.

In een recente verklaring van ex-vp Adhin zegt hij dat men zich niet moet verbazen over de benoemingen die op de valreep zijn gedaan. Het was volgens hem al de bedoeling dat dit moest gebeuren. Maar men dacht de verkiezingen te zullen winnen en nog tijd te hebben om dit te doen. Het is hartstikke krom om werknemers niet conform het moment en de geleverde prestatie te belonen maar het voor je uit te schuiven. Het is al helemaal niet acceptabel om de benoeming toe te zeggen terwijl er geen geld is. En ronduit crimineel om het in de schoenen te schuiven van je opvolgers.

Van mij mag alles terug worden gedraaid: onterecht uitgegeven gronden, volkswoningen, vergunningen, bebouwing op bermen, enzovoorts. De hele santenkraam. Ik hoop alleen dat we in dat proces er altijd naar streven om objectief, correct en eerlijk te zijn naar iedereen. En controle is geen daad van vijandschap maar in 's landsbelang.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina