Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eid-ul-Adha zonder gezamenlijk Eid-gebed

Eid-ul-Adha zonder gezamenlijk Eid-gebed

31/07/2020 07:52 - Audry Wajwakana

Eid-ul-Adha zonder gezamenlijk Eid-gebed

Het Eid-gebed in het Franklin Essed Stadion vindt dit jaar geen voortgang. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Verschillende moslimorganisaties hebben besloten om het Eid-ul-Adha-feest op een andere manier te vieren, vanwege de door president Chandrikapersad Santokhi aangepaste Covid-19-maatregelen. Het offerfeest, dat op 31 juli begint, is het belangrijkste feest binnen de islam, waarbij runderen, schapen en geiten ritueel worden geslacht.

De Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS), die jaarlijks een nationaal Eid-gebed in het Franklin Essed Stadion houdt, heeft al haar Eid-ul-Adha activiteiten afgelast. "Dat betekent dat we dit jaar geen nationaal Eid-gebed en ook geen offerfeest houden", zegt voorzitter Donovan Paloeng.

Ook de verplichte gebedsbijeenkomsten op de vrijdag in verschillende moskeeën van deze stichting zijn tot nader order geannuleerd. "Gelovigen die toch individueel hun offer willen volbrengen, moeten dit met in achtneming van de richtlijnen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij en de Covid-19-maatregelen doen", benadrukt Paloeng.

Ook bij de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) is het slachten, bewerken en verdelen van de geofferde dieren dit jaar overgelaten aan individuele leden."Wij doen het dit jaar niet als organisatie, ondanks het besef dat er mensen zijn die op het vlees wachten", benadrukt voorzitter Robbert Bipat.

Volgens hem zullen individuen zelf de keuze moeten maken waar en aan wie ze het vlees geven. "De regel is dat je maar een klein deel voor jezelf mag houden. De rest moet worden verdeeld onder familie, vrienden en behoeftigen", zegt hij.

De SIV zal geen gebed in de moskee houden, maar wel een dankgebed richten die live via YouTube en televisie uitgezonden zal worden. Bipat motiveert moslims om thuis zelf hun dankgebed te houden. "Het is geen verplicht gebed. Als de verplichte gebeden thuis verricht mogen worden,zou dit dan ook geen probleem mogen zijn. Daarnaast heeft profeet Mohammad altijd gepredikt dat je jezelf en anderen niet onnodig in gevaar mag brengen", benadrukt Bipat.

In tegenstelling tot de SIS en SIV zullen de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (AMGS) en de Surinaamse Moslimassociatie (SMA) wel hun offerplicht vervullen. Echter, beide organisaties geven aan dat er geen gezamenlijk Eid-gebed in de moskeeën wordt gehouden.

Lubna Mushtaq van AMGS vertelt dat de organisatie haar vergunning om dieren te mogen slachten vorige week heeft ontvangen. "Maar na de laatste boodschap van de president hebben we ons Eid-gebed afgelast", zegt ze. Gezien de organisatie de vergunning al heeft ontvangen, is besloten de dieren in de moskee te slachten. Er is een aparte ruimte, die door het BOG wordt geïnspecteerd.

Om de Covid-19-maatregelen zo goed mogelijk in acht te nemen, heeft de AMGS besloten om dit jaar drie groepen, elk bestaande uit vijf personen, te maken die verspreid op het terrein de dieren zullen slachten. De geslachte dieren worden daarna naar een andere ruimte gebracht, waar een andere groep aan de verwerking van het vlees begint. "Er zal dus in shiftverband gewerkt worden. Moslims hadden ruim van te voren de dieren gekocht, die ze zouden willen offeren", zegt Mustaq.

De SMA, die over 24 afdelingen beschikt, verbiedt haar leden om individueel thuis of in de moskee te slachten. "We zijn ons ervan bewust dat Covid-19 een groot gevaar vormt voor de gemeenschap. We zorgen ervoor dat mensen niet bij elkaar komen om te bidden. De godsdienst schrijft voor dat als er gevaar dreigt, men thuis moet bidden", zegt voorzitter Michel Soebhan.

Voor de mensen die hun offerplicht willen vervullen, heeft de SMA het dit jaar mogelijk gemaakt dat de slacht bij SureBeef-runderslachthuis plaatsvindt. Het geslachte dier wordt daar ook gelijk in proporties verdeeld, waar de SMA extra voor moet betalen.

René Gosen, directeur van SureBeef, geeft aan dat er sinds de uitbraak van Covid-19 strenge maatregelen zijn getroffen. "Niemand betreedt het terrein alsook de kantoren en fabrieken zonder mondmasker op. Per organisatie mag er slechts één persoon naar binnen, die gekleed moet zijn conform de kledingvoorschriften van het bedrijf. De lichaamstemperatuur wordt gemeten en de gegevens geregistreerd. Mocht er wat gebeuren, dan kunnen we de gegevens traceren", zegt Gosen.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina