Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Quarantaine hier gaat heel moeilijk'

'Quarantaine hier gaat heel moeilijk'

31/07/2020 11:58 - Amanda Palis

'Quarantaine hier gaat heel moeilijk'

Ondersteund door rangers van ACT-Suriname neemt MZ swabs af van inheemsen. Foto: ACT-Suriname  

PARAMARIBO - Het in acht nemen van de voorgeschreven maatregelen zoals de fysieke afstand van twee meter en verplicht lopen met mondkapjes is een grote uitdaging voor inheemse dorpen in het binnenland. “Mensen in quarantaine zetten of zelf isoleren gaat heel moeilijk hier”, vertelt Maike Jaacphi die in Kwamalasemutu woont.

Het is voor de plaatselijke gemeenschap een uitdaging om zich vooral te houden aan de afstandsbeperking. "We zijn eraan gewend om alles samen met elkaar te doen. We hebben één huis waarin we slapen, beneden is er ruimte om te werken en we delen vaak een keuken met een ander gezin. Er is dus niet veel ruimte om echt afstand van elkaar te houden", beredeneert Jaacphi.

Ook Marcel Kawaidoe in Tepu ziet quarantaine en afstandhouden als grote uitdagingen in zijn dorp. "Wij inheemsen doen alles samen, we eten, koken, jagen samen. Als we bijvoorbeeld in de rij staan proberen we wel afstand te houden van elkaar, maar dat gaat echt lastig als je altijd gewend bent om bij elkaar te zijn", stelt hij. "Gelukkig hebben we tot nu toe geen positieve gevallen gehad. De grenzen zijn gesloten en niemand mag binnen het dorp komen of er buiten gaan. Maar waar gaan we mensen in quarantaine zetten als het zover is? Want jezelf apart houden van de gemeenschap gaat moeilijk voor ons en onze huizen zijn veels te klein", geeft Kawaidoe een schets van het dorpsleven.

 

Geen keus

In Apetina is het volgens Gilbert Koemaja, net als Kawaidoe ranger van het Amazone Conservation Team Suriname (ACT-Suriname), heel anders. De inheemsen van zijn dorp hebben geen keus en bij elkaar komen kan nu even niet. "We proberen zo veel als mogelijk voorzichtig te zijn, want ons dorp ligt niet zo ver van de goudvelden die momenteel veel besmettingen kennen", vertelt Koemaja.

Er zijn wel mogelijkheden tot quarantaine gecreëerd in het dorp, vooral voor de mensen uit het dorp die werkzaam zijn in de goudvelden. "Je hebt inderdaad jongens die werken in de goudvelden en die gezinnen of families hebben in het dorp. Deze mogen pas vrij rondlopen in het dorp als zij twee weken in quarantaine zijn geweest. Hun temperatuur wordt gemeten en de basya ziet erop toe dat men zich aan de quarantainemaatregelen houdt", vertelt Koemaja.

 

Stigma

Koemaja vindt het jammer dat er door de Medische Zending (MZ) geen melding in het dorp is gedaan van het aantal positieve gevallen in Apetina. "We hebben het gelezen of gehoord in het nieuws en vinden het jammer dat ze niet met ons hebben gecommuniceerd", vertelt Koemaja. MZ heeft enkele weken geleden in haar missie ook Covid-19-testen afgenomen in Apetina. Directeur Herman Jintie maakte tijdens de persconferentie bekend dat er dertien besmette gevallen waren geconstateerd.

Al tijdens de screening waren er maatregelen besproken met de gemeenschap en het traditioneel gezag om verdere verspreiding te voorkomen. "Verder waren er afspraken gemaakt dat de arts persoonlijk de resultaten zou doorgeven aan de cliënt en daarmee gelijk de monitoring zou doen. Met alle cliënten van wie een swab is genomen, zijn de Covid-19-maatregelen besproken. Resultaten over medische onderzoekingen worden persoonlijk gegeven. Dit is ook met het traditioneel gezag afgesproken", reageert MZ op vragen van de Ware Tijd. Echter, vanwege logistieke beperkingen is er pas maandag met de gezondheidszorgassistent gesproken om de positieven te informeren over hun resultaten. Het monitoren van de besmette gevallen zal ter plekke vanuit de kliniek plaatsvinden.

Angst

Ook bij de inheemsen heerst er een angst voor dit nieuwe virus. Vooral ouderen en mensen met onderliggende complicaties zoals diabetes of hypertensie moeten voorzichtig zijn. "Via WhatsApp en sociale media zien we het nieuws. Ook wat er dus gebeurd in het Amazonegebied. Het is niet mooi en we zijn natuurlijk bang dat het hier ook zou kunnen gebeuren", vertelt Kawaidoe.

De inheemsen zijn zich ook ervan bewust dat ze zich zo goed als mogelijk met traditionele medicijnen kunnen beschermen. "In Kwamalasemutu drinken mensen geregeld een traditioneel medicijn dat veel weg heeft van een kwasibita. Wij gebruiken het om onze weerstand op te bouwen en het helpt ons", zegt Jaacphi die alle vertrouwen heeft in de traditionele medicijnen. "Er was een vrouw positief getest en die dronk de medicijn elke dag. Haar man vertelde me dat ze drie dagen koorts had en daarna beter was, want toen de arts kwam na twee weken om opnieuw te testen was ze negatief", vertelt Jaacphi.

Ook in de andere dorpen zoeken de inheemsen toevlucht tot traditionele medicijnen. "We maken er goed gebruik van om onszelf zo goed als mogelijk te beschermen. Het is bijna dezelfde medicijn die we drinken tegen malaria en slangenbeten", vertelt Kawaidoe. In Apetina worden naast de traditionele medicijnen nog extra voorzorgsmaatregelen genomen. "We hoeven elkaar de hand niet te schudden voorlopig, samen eten en feesten is ook even stopgezet", vertel Koemaja.

 

Leven gaat door

Ondanks de aanpassingen gaat het leven in de dorpen normaal door. Kostgrondjes worden bewerkt en jagen moet volgens de dorpsbewoners gewoon doorgaan. "Het enige dat we niet meer kunnen doen is wild verkopen voor de mensen in de stad. We zijn heel erg aangewezen op onze traditionele manier van leven nu", vertelt Koemaja.

Begin maart hebben de dorpen ook te kampen gehad met een voedseltekort, maar met voedselpakketten van de overheid en andere organisaties hebben zij de periode kunnen overbruggen. "We hebben pakketten gehad en zijn intussen ook bezig geweest met het bewerken van de kostgrondjes. In de periode juni tot en met december zijn we vaak bezig met planten", vertelt Jaachpi hoe het allemaal te werk gaat.

In Tepu is niet veel veranderd, behalve dat het pendelen naar andere dorpen niet meer mogelijk is. "We leven van jagen en onze kostgrondjes. Gelukkig geven de mensen wel gehoor aan de maatregelen en hebben we tot nu toe nog geen bevestigde gevallen gehad. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het in de andere dorpen aan toe gaat, maar hebben het tot nu toe wel buiten Tepu weten te houden", zegt Kawaidoe opgelucht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina