Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Toerisme, cultuur en kunst gaan hand in hand

Toerisme, cultuur en kunst gaan hand in hand

31/07/2020 19:43 - Tascha Aveloo

Toerisme, cultuur en kunst gaan hand in hand

 

PARAMARIBO - “Vanuit mijn visie gaan toerisme, cultuur en kunst hand in hand”, meent Freddy Abdoelrahim, woonachtig in Nederland en sinds twee jaar actief als promotor van toerisme in Suriname. In Nederland geeft hij het toerismeblad I Love Su uit.

Hoewel de toerismesector wereldwijd dreigt te verzuipen, gelooft de entrepreneur in betere tijden en ook de herleving van toerisme in Suriname. Hij heeft zelfs hotel Boto Pasi in het Boven-Surinamegebied overgenomen. "Het zal niet zo blijven en als je geen stappen - al zijn het kleine - onderneemt, kan het inderdaad uitsterven ja." Op 1 augustus heeft hij de soft launch van zijn onlangs overgenomen cabana bij Wakapasi. "We doen dat allemaal met in achtneming van de Covid-19-regels. Mond-/neusbedekking is verplicht."

Met zijn promotieplatform wil Abdoelrahim het talent en de prachtige creaties van lokale artiesten een push geven. Inmiddels heeft hij onder anderen Anand Dwarka en Rahied Abdoel bereid gevonden om enkele van hun werken in zijn cabana te plaatsen. "Iedereen verwacht dat het gaat om pure toerisme maar vergeet dat we voor de lokale bevolking ook wat moeten doen. Niet eenieder gaat naar kunst te kijken, maar als je nu gewoon kan langslopen bij Wakapasi, is het een laagdrempelige manier om te komen kijken en zelfs kopen. Als de toeristen straks weer komen, zijn ze ook welkom bij ons", meent Abdoelrahim.

I Love Su komt in september met de zevende editie en als er dan weer vluchten vanuit Nederland naar Suriname komen, zal het blad ook hier te koop zijn. "Ik blijf gewoon mijn best doen om Suriname met haar mooie flora, fauna en diversiteit aan kunst en cultuur te promoten, zodat de industrie in stand blijft." Abdoel is een veelzijdige kunstenaar die schildert en vooral bekend is om zijn imposante sculpturen. Vorig jaar is hij opgenomen in het blad van Abdoelrahim, waardoor er een vriendschapsrelatie ontstond. "Hij is een vriendelijke man, met oog voor kunst en waardering voor het creatieve proces. Hij benaderde mij om mijn beelden, waardoor ik wellicht een commerciële mogelijkheid krijg, om daarbuiten wat te verdienen", meent Abdoel.

Hij vind het zeer prijzenswaardig dat de zakenman ondanks de heersende coronacrisis, een kans wil wagen. "Maar je weet nooit wie langskomt, wie komt kijken en wat je er als artiest uit kan halen." Tijdens deze lockdownperiode heeft de kunstenaar zich meer dan ooit gefocust op zijn werk. "Ik had genoeg te doen, want was bezig met een grote Gonini van beton. Ik heb ook de opdracht voor twee manshoge portretten en een beeld. Dus ik blijf lekker binnen, ga zo min mogelijk op straat en houd me bezig met mijn werk." Hij is trots op zijn Gonini, waarvan door Sasra Media een korte film gemaakt is, die al meer dan honderdduizend keer is bekeken op YouTube. "Zulke interessante uitdagingen ga ik graag aan; net zoals nu bij Wakapasi.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina