Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volksgezondheidminister Ramadhin schetst somber beeld

Volksgezondheidminister Ramadhin schetst somber beeld

31/07/2020 21:06 - Van onze redactie

Volksgezondheidminister Ramadhin schetst somber beeld

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid Foto: CDS  

PARAMARIBO - Minister Amar Ramadhin heeft vrijdag een somber beeld geschetst tijdens de Covid-19-persconferentie. "Onze capaciteiten nemen af; onze opvang (isolatie) en quarantaine zijn behoorlijk onder druk. We zijn nu tegen ons maximum aan."

Om die reden is er bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica alvast als noodmaatregel "in alle haast" een tent opgezet compleet ingericht om honderd mensen op te vangen. Komende week wordt er met de ziekenhuizen gesproken om na te gaan waar de capaciteit op een verantwoorde manier kan worden opgeschaald. "Het heeft niet alleen te maken met ruimte, maar ook met human resources; hoeveel verpleegkundigen en artsen zijn ter beschikking om op verantwoorde manier de zorg te bieden", verduidelijkte de minister.

Maar er zijn ook andere zorgpunten. "Er zijn mensen die het niet nauw nemen met maatregelen in het land." Mede door dat onverantwoord gedrag wordt volgens hem de verspreiding van Covid-19 "gefaciliteerd". De bewindsman sluit sancties niet uit als blijkt dat het gedrag niet wijzigt en maatregelen niet worden nageleefd. Daarom riep hij de samenleving nogmaals op haar deel te doen en bij te dragen aan de preventie en vertraging van Covid-19 in Suriname. "Wij hebben vanaf het begin gezegd dat we de verspreiding moeten vertragen. Eenieders verantwoordelijkheid zal een rol spelen daarin."

De maatregelen die zijn genomen - onder meer vervroeging lockdown, sluiten sportfaciliteiten, verbieden kerkdiensten - dienen volgens de bewindsman om ruimte te creëren voor het gezondheidssysteem "zodat we de beste zorg kunnen bieden aan mensen die getroffen zijn door het virus". "Wij willen de zieken een menswaardige behandeling geven." Hij betreurt dan ook dat er mensen zijn die het niet nauw nemen met de maatregelen. De bewindsman noemde onder meer de "immense drukte" op straat en voor winkels, zelfs na de lockdown van negen uur 's avonds.

Een ander apart geval betrof een positief geteste persoon die door de ambulance van de Regionale Gezondheidsdienst werd opgehaald. Bij aankomst bleek er een 'afscheidsfeest' voor de persoon in elkaar te zijn gezet. "Dat is zorgelijk", aldus Ramadhin. Epidemioloog Radjesh Orie gaf aan dat er zeker meer dan honderd mensen aan het feesten waren. "Ik begrijp het niet. We moeten deze dingen vermijden. Als we zo doorgaan gaan we het niet meer onder controle kunnen hebben. Het lijkt erop alsof mensen niet beseffen hoe ernstig de situatie is. We zijn in een kritieke fase op dit moment. We beginnen al dichtbij de honderd cases per dag te hebben. Als het zo doorgaat gaat het niet meer beheersbaar zijn."

Orie deelde mee dat de epicurve nog steeds stijgt. "Er is een stijgende lijn. Vanaf 2 juli is er een toename en het blijft maar toenemen", waarschuwde hij. Op basis van de spotmap zei de epidemioloog dat het coronavirus in Paramaribo en het noorden van Wanica "overal" is. "We praten nu al van community transmission, maar nog steeds code rood omdat het beheersbaar is", legde Orie uit. "Wij kunnen namelijk nog steeds alle positieven isoleren en contact tracing doen, maar alles heeft een grens. We gaan tot een bepaald maximum patiënten kunnen isoleren." Volgens Orie zal komende week duidelijk zijn als de maatregelen afgekondigd door president Chandrikapersad Santokhi effect hebben gehad. "Maar als het zo doorgaat dan heeft het er veel van dat ze niet hebben gewerkt. Dan moeten we misschien kijken naar andere maatregelen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina