Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19-situatie brengt uitdagingen voor MZ

Covid-19-situatie brengt uitdagingen voor Medische Zending

01/08/2020 17:54 - Amanda Palis

Covid-19-situatie brengt uitdagingen voor Medische Zending

Herman Jintie, directeur Medische Zending. Foto: covid-19.sr  

PARAMARIBO - Vrijwel alle gemeenschappen in het binnenland hebben elk hun eigen leefpatroon en gewoonten en dat stelt de Medische Zending (MZ) die voor de zorg in het achterland verantwoordelijk is en dus een cruciale rol vervult, voor uitdagingen. Met het toenemende aantal besmettingen in het binnenland moet de organisatie zich, samen met andere instanties, bijzonder toeleggen op bewustwording bij de binnenlandbewoners, vertelt MZ-directeur Herman Jintie aan de Ware Tijd.

Een concrete uitdaging is volgens hem het personenverkeer buiten het verzorgingsgebied van MZ. Doordat mensen soms ver buiten hun woonomgeving werken blijven ze maanden weg, wat met zich meebrengt dat het virus zijn intrede in haar verzorgingsgebied vergroot. Ook moeten bij het naleven van Covid-19-maatregelen weleens tradities worden doorbroken en culturele gebruiken ter zijde worden geschoven. Dat valt soms verkeerd bij de mensen.

Een ander probleem is het inrichten van quarantaine- en isolatieruimten. "Wij hebben hierover met zowel het traditioneel gezag als de districtscommissarissen gesproken, omdat dit een gezamenlijke aanpak vereist. In sommige gebieden gaat het wat sneller en makkelijker maar op andere plekken zijn de mogelijkheden beperkt."

De Medische Zending blijft wijzen op de noodzaak van afzondering wanneer er sprake is van besmetting of verdachte gevallen. Die worden gemonitord en de mogelijkheid voor secundaire zorg in Paramaribo wordt besproken.

Het werken binnen kleine gemeenschappen komt ook met andere zorgpunten, vooral op het gebied van stigmatisering en vertrouwelijkheid. "De MZ eerbiedigt de regels rondom vertrouwelijkheid van patiënten en is actief in het voorkomen/minimaliseren van stigmatisering. Het is wel een issue in kleine gemeenschappen, niet alleen in het binnenland van Suriname", stelt Jintie.

In enkele gevallen heeft de organisatie aantoonbare stigma kunnen constateren. MZ probeert dat vraagstuk zo goed mogelijk aan te pakken, door de gemeenschap te blijven informeren. Daarvoor zet ze soms sleutelfiguren binnen de plaatselijke samenleving in om informatie over te brengen in een poging stigmatisering rond Covid-19 weg te werken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina