Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen werkbare Covid-19-protocollen'

'Geen werkbare Covid-19-protocollen'

01/08/2020 05:55 - Jason Pinas

Volgens minister Amar Ramadhin voldoet de grote stapel gekopieerde WHO-protocollen die hij kreeg bij de overdracht niet aan de realiteit van Suriname.

Volgens minister Amar Ramadhin voldoet de grote stapel gekopieerde WHO-protocollen die hij kreeg bij de overdracht niet aan de realiteit van Suriname. Foto: CDS  

PARAMARIBO - “Ik heb maar één werkbaar protocol gevonden bij de overdracht. Dat is het protocol van onderwijs.” Dit benadrukte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vrijdag tijdens de reguliere persconferentie, doelend op gedragscodes die door het Covid-19-managementteam waren vastgesteld.

Volgens de bewindsman is bij zijn overname een "grote stapel" gekopieerde protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan hem overhandigd. Echter, deze voldoen niet aan de realiteit van Suriname. "Een protocol is specifiek op maat geschreven voor een bepaalde sector", onderstreept Ramadhin. Omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn voor de verschillende sectoren is een speciaal team van deskundigen nu pas bezig concepten uit te werken die mogelijk vanaf de komende week al in werking kunnen treden.

Met name de regels voor de transportsector wil de minister zo snel als mogelijk afronden. Volgende week worden vertegenwoordigers van het openbaar vervoer gehoord zodat partijen kunnen komen tot een definitief protocol voor de transportsector. "Ik zag laatst ook dat mensen in een busje waren, maar dat mag niet", verwijst Ramadhin naar het gevaar van besmetting in deze kleine bussen. Hij roept de gemeenschap daarom op om zich niet schuldig te maken hieraan.

Een uitgebreide presentatie van Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Cooperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (Vosov), enkele weken geleden over de nieuwe gedragscodes voor bushouders en passagiers zijn volgens de minister slechts tips. Ze zijn wel belangrijk maar nergens officieel vastgelegd in rapporten. "We kunnnen luchtig praten over hoe het zou moeten, maar geen van ons neemt het initiatief om het ergens vast te leggen. Er zijn protocollen en tips."

De minister merkt op dat de 'goede' protocollen mogelijk ook met nieuwe investeringen voor ondernemers gepaard zullen gaan. Dit maakt dat die voor sommige bedrijven vooral de eenmanszaken niet rendabel zijn. Ook dit wordt meegenomen bij het maken van de nieuwe gedragscodes. Over de operatie 'Dringi Dresi Wakti Siki' is er volgens Ramadhin voorlopig niet veel bekend bij hem. "Ik heb iets overgenomen waarvan ik niet weet wat de operatie inhoudt. Ik krijg geen informatie. Het enige wat ik weet is dat er SRD 10 miljoen is uitgetrokken hiervoor."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina