Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MarJoop Bakers Hut: 'Je moet nu harder blokken'

MarJoop Bakers Hut: 'Je moet nu harder blokken'

02/08/2020 14:02 - Sharon Singh

MarJoop Bakers Hut: 'Je moet nu harder blokken'

Foto: Sharon Singh  

PARAMARIBO - Amper anderhalve maand operationeel valt MarJoop Bakers Hut nu al op: pizza met pingo of bofruvlees en meergranenbrood volgens moeders recept en bollen. De zaak ligt te Hanna’s Lust. ‘Culiflair’ brengt een bezoek aan de bakkerij die de buurt voorziet van brood en bol. De pizza wordt alleen op bestelling gemaakt. En nog een belangrijk detail: de bodem is van meergranenmeel.

Rivaldo Huur is 24 jaar en draait de zaak samen met zijn moeder. Hij is samen met zijn vier andere broers en zussen in armoede opgegroeid in het eenoudergezin. Zijn moeder bakte bollen om te surviven. "Als dertienjarige heb ik me voorgenomen om niet in die armoede te blijven. Na de lagere school, heb ik twee jaar LBGO gedaan en ging vervolgens naar de technische school. Die heb ik afgerond."

Het gemis van een vader heeft hem de drive gegeven om te ondernemen. "Ik wist dat ik voor mezelf moest zorgen. Voor hard werken was ik niet bang. Ik had mijn dromen en kon niet wachten om daaraan te werken. Mijn moeder heeft offers gebracht om ons groot te brengen. Al haar dromen gaf ze voor ons op en ik wilde iets terugdoen voor haar."

Moeder Marion Joop vertelt dat ze op Moederdag verwend werd met een oven. "Ik ben ontzettend dankbaar voor zijn cadeau. Vroeger bakten we brood op faya udu. Al 25 jaar bak ik bollen; toen mijn zoon tien jaar was reed hij in het project rond om kokos- en berlinerbol te verkopen", vertelt Joop, die een cursus heeft gevolgd in het bakken van bollen en broden.

De crisistijd brengt mogelijkheden met zich mee. Huur: "Door de Covid-19-uitbraak waren veel winkels gesloten. Onze vaste klanten vroegen waarom we geen broden bakken. Anderhalve maand geleden besloten we daarmee van start te gaan. Er was geen grand opening, pas als we klaar zijn met het opknappen van de plek zullen we daartoe overgaan."

Zijn gezonde lijn is nog niet bekend. Wie de voordelen ervan kent, koopt de meergranenbroden, maar de meeste gaan toch voor wit brood. Naast meergranen en volkoren zijn er broden met zonnebloem-, pompoen-, chia- en sesamzaad. "We proberen de bewustwording op gang te brengen, bij een cultuur die dat niet gewend is."

In de toekomst zal hij naast pizza met pingo en bofruvlees andere vleessoorten introduceren. Huur is nu in elk geval content met de positieve reacties op het gerecht, maar geeft aan dat ondernemen zeker in deze tijd een uitdaging is. "Je moet harder blokken en ik sta er alleen voor. Er zijn geen instanties die je ondersteunen, but I love what I do. Met een goede planning en liefde voor wat ik doe lukt het wel."

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina