Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering 130 jaar Jawa Suriname in klein verband

Viering 130 jaar Jawa Suriname in klein verband

02/08/2020 18:04 - Tascha Aveloo

Kranslegging bij 128 jaar Javaanse immigratie.

Kranslegging bij 128 jaar Javaanse immigratie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door de partiële lockdown na de Covid-19-uitbraak werd het organiseren van evenementen steeds onzekerder. Ook de viering van 130 jaar Jawa Suriname kwam in gevaar. “Ik wil alle zusterorganisaties vragen om ons te ondersteunen in deze grootse onderneming van activiteiten die wij willen organiseren, in het kader van de viering van 130 jaar Javaanse Immigratie”, luidde de oproep van oproep van Elwin Atmodimedjo, voorzitter van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) in januari.

Medio maart ging Suriname langzaam op slot. "De planning is nu dat er zondag, zoals gewoonlijk, een kleine kranslegging plaatsvindt bij het monument op het terrein. En zaterdag is er een kleine slametan, het traditionele Javaanse gebed waarbij er dankzegging wordt gedaan en de zegen afgesmeekt van de Allerhoogste. Op sociale media zullen er ook kleine events zijn", vertelt Stanley Sidoel voorzitter van de organisatiecommissie.

Een speciale commissie bestaande uit Rita Tjien Fooh, Rob Kidjo, Putridewi Amatsoemarto en Maureen Badjoeri met Sidoel als voorzitter, was belast met de voorbereiding en uitvoering van activiteiten in het kader van 130 jaar Jawa Suriname. Echter, de organisatie moest afzien van een aantal grote activiteiten - die vooral als fundraising bedoeld waren om op 9 augustus groots te kunnen uitpakken. In januari wees Sidoel op de verlichte denkwijze, waarbij niet langer gesproken wordt over de herdenking van de Javaanse immigratie."Wij willen een nieuwe branding introduceren", zei de commissievoorzitter. "Wij willen nu zeggen: we blijven onze voorouders herdenken, maar nu vieren we '130 jaar Jawa Suriname' met als slogans 'Celebrating our presence' en 'We cherish our culture'."

De nieuwe branding zou terug te vinden zijn in alles, wat met het evenement te maken heeft. "We keken er echt naar uit om dat te introduceren aan het volk, dus zodra de tijd zich ervoor leent, vinden onze geplande activiteiten doorgang. Hopelijk kan dat dit jaar nog, zo niet volgend jaar." Er stonden ook duurzame projecten op het programma, zoals het opzetten van een documentatiecentrum op het terrein van Sana Budaya. "We willen graag alle publicaties van Javaanse schrijvers, maar ook over de ontwikkeling en integratie van de Javanen in de Surinaamse maatschappij door anderen geschreven, daar aanbieden. In dat kader roepen we alle Javanen op, om onder meer hun oude documenten, boeken en scripties, die ze thuis hebben liggen, indien zij dat willen, af te staan aan VHJI voor het documentatiecentrum", geeft Sidoel aan.

Hij stelt dat de Jawa Suriname-dag niet alleen om feestvieren moet draaien, vandaar de duurzame projecten, waar de gemeenschap iets aan heeft. "Wij zijn ook bezig met het project van 'tangible cultural heritage, de Surinaamse gamelan, die hier is ontstaan en ontwikkeld', het onderzoek en de documentatie ervan." Dit project wordt in samenwerking met de Unesco uitgevoerd, waarbij elke etniciteit een cultureel erfgoed aandraagt, zodat dit op een internationale lijst wordt vastgelegd. "We weten dat Naks bezig is met de koto, dus kozen wij de gamelan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina