Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Advocaten bezorgd over Covid-19-uitbraak gevangenis

Advocaten bezorgd over Covid-19-uitbraak gevangenis

03/08/2020 05:50 - Jason Pinas

Zondag werd het coronavirus vastgesteld bij 41 gedetineerden die opgesloten zitten in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan.

Zondag werd het coronavirus vastgesteld bij 41 gedetineerden die opgesloten zitten in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Advocaat Therese Roos is geschrokken over de uitbraak in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID). De raadsvrouw benadrukt in gesprek met de Ware Tijd dat ze eerder heeft gewaarschuwd hiervoor. "Ik heb aangegeven aan het Openbaar Ministerie dat het een zeer gevaarlijke situatie is." 41 Gedetineerden die zijn ondergebracht in de PID zijn zondag positief getest op Covid-19.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de besmettingen bevestigd tegenover de Ware Tijd. De zieke gedetineerden zijn nu allemaal afgezonderd van de rest van de gevangenispopulatie. Roos, die zelf in quarantaine is, zegt eerder aan de bel te hebben getrokken. "Ik heb cliënten die in een cel zijn met vijftien man. En het is een gaan en komen van gedetineerden", zegt ze bezorgd. "De officier zei me toen dat ze moe is en niets wil horen van Covid-19. Ik zei nog dat de situatie nog niet voor hun deur is."

In een bericht van de Communicatiedienst Suriname (CDS) werd zondag gemeld dat de ministers van Justitie en Politie, Defensie en Volksgezondheid onmiddellijk actie hebben ondernomen om verdere verspreiding te voorkomen. Er wordt volgens de CDS een analyse gemaakt van de medische conditie van de geïnfecteerden. Juspol zal spoedig een crisisteam instellen die het vervolgtraject zal bepalen wordt verder gemeld.

Ook advocaat Chandra Algoe kan haar oren niet geloven. "Dit is echt een zorgelijke situatie", zegt ze ongerust. Net als Roos heeft ook zij cliënten die zijn ondergebracht in de strafinrichting aan de Duisburglaan. Echter, op het moment van het interview weet ze niet of haar cliënten tot de positief geteste groep behoren. Algoe maakt zich vooral zorgen omdat gedetineerden regelmatig overgeplaatst worden naar anderen inrichtingen wat kan leiden tot verdere verspreiding van het virus. "Je zou in feite iedereen daar moeten afzonderen want iedereen vormt nu een mogelijk gevaar", merkt ze op. Algoe: "Dit is echt rampzalig nieuws. Het is niet om blij van te worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina