Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Asfa vreest definitieve sluiting bedrijven

Asfa vreest definitieve sluiting bij onveranderde ontwikkeling

03/08/2020 16:36 - Amanda Palis

Asfa vreest definitieve sluiting bij onveranderde ontwikkeling

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Asfa. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is een duidelijke stijging te merken bij bedrijven waarbij personeel ongewild in contact komt met mensen die mogelijke met covid-19 zijn besmet. In de afgelopen twee weken zij er veel berichten in de media verschenen over overheids- instanties, dienstverlenende en productie- bedrijven die enkele dagen moesten sluiten. Bij vooral productiebedrijven lijdt dit tot verlies.

De voorzitter van fabrikantenassociatie Asfa, Wilgo Bilkerdijk vreest zelfs dat sommige bedrijven het niet zullen halen als de huidige situatie nog lang aanhoudt. "De impact op onze economie en productie is nog niet te meten. Het zal ongetwijfeld zwaar zijn. Conform onderzoek dat met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven is gedaan, zal men een terugval van zestig procent zien." Hij beseft dat de ontwikkeling van het virus voor producenten een grote uitdaging is. "We zullen ons moeten onderwerpen aan een nieuw normaal." Hiervoor zijn samen met de Vereniging Surinaams Bedrijsleven protocollen geschreven hoe bedrijven zo veilig mogelijk kunnen blijven werken.

Zenobia Water Bottling is een van de bedrijven die noodgedwongen enkele dagen dicht moest. "Niet alleen de dienstverlening, maar ook de productie is opgeschort om alles grondig te desinfecteren", zegt, eigenaar-directeur Henry Carbière Falls. Dit was nodig omdat een werknemer in contact is gekomen met iemand die mogelijk besmet is. "We nemen het zekere voor het onzekere, want veiligheid van werknemers en cliënten is voor ons heel belangrijk. Maar dit moet niet vaker gebeuren, omdat wij door de het sluiten van de deuren, inkomsten moeten mislopen. Het kost ook geld om de werkplekken te desinfecteren", stelt de ondernemer. Hij is bezorgd over de toename van het aantal besmettingen in ons land. "De impact op de langere termijn is zeer somber, en weer een totale lock down is nu zeker gewaagd."

Zenobia controleert dagelijks of medewerkers die in quarantaine zitten zich er ook aan houden. Wie zich daaraan niet houdt loopt twee weken inkomsten mis. "We hebben geen controle op wat de medewerkers doen buiten werktijd, maar we kunnen hen met zo een maatregel wel dwingen om niet alleen te denken aan hun eigen gezondheid, maar ook die van anderen in de samenleving", stelt de eigenaar-directeur. Omdat werknemers zijn uitgevallen is de druk op hen die aan het werk blijven groter geworden. Ander personeel in dienst nemen gaat niet.

Vorige week sloot Rossignol 2 Go Slagerij aan de Thurkowstraat noodgedwongen. Soyini Stjeward, manager Klantenrelatie van Rossignol Holding: "We hebben drie dagen moeten sluiten. We komen er niet onderuit om maatregelen te nemen zoals het desinfecteren van de werkplekken. Het is een zware klap, maar je hebt als bedrijf een maatschappelijke verantwoordelijkheid en zal je het verlies moeten incasseren." Stjeward ziet wel positieve ontwikkelingen binnen haar bedrijfs- voering bij de slagerij, ondanks de algemene uitdagingen zoals aangepaste werktijden, minder personeel op de werkvloer en extra uitgaven voor schoonmaak. "We moeten stellen dat de bedrijfsvoering nu efficiënter en effectiever is. De samenleving moet en wil eten, dus wij doen er alles aan om in die behoefte te voorzien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina