Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Machtshypnose

COLUMN: Machtshypnose

03/08/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Machtshypnose

Giwani Zeggen  

Ik verbaas mij erover hoeveel NDP’ers opeens wakker schijnen te zijn. NDP’ers die opeens lijken te begrijpen dat wat zich de voorbije tien jaren in Suriname heeft afgespeeld, een grote ramp is. Zoveel NDP’ers die nu wél doorhebben dat er van al die mooie beloften die werden gedaan op 12 augustus 2010 in de Anthony Nesty Sporthal, bitterweinig terecht is gekomen. Zoveel NDP’ers die anno 2020 eindelijk tot het besef lijken te zijn gekomen, dat het Surinaamse volk voor de gek is gehouden. Alsof zij het afgelopen decennium onder een soort hypnose hebben geleefd, waardoor ze niet in staat waren de werkelijkheid onder ogen te zien.

De laatste die zich aan het rijtje heeft toegevoegd is André Misiekaba. Ik hoor een heleboel mensen roepen en ik zie ze schrijven, dat ze "respect" voor hem hebben omdat hij zijn zetel teruggeeft. Zou ik ook hebben, als hij de voorbije tien jaren niet alles wat krom was, had recht gesproken. Vanaf het prille begin, met de misstanden op het ministerie van Openbare Werken, tot het allerlaatste moment, bij het afwijzen van het verzoek van de procureur-generaal om de inmiddels ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Altijd was daar Misiekaba om het beleid van de NDP te verdedigen. En nu opeens concludeert hij dat het erop lijkt dat de kloof tussen arm en rijk groter is geworden.

Mijn respect heeft de politicus Misiekaba allerminst. Zijn stap toont vele gelijkenissen met Pontius Pilatus. Alsof André ons wil laten geloven dat hem geen blaam treft voor waar wij nu in terecht zijn gekomen. Hem vergelijken met Messi, de God van het voetbal, is dan ook een grote grap. Ook een vergelijking met de Titanic, waar verantwoordelijken tot het bittere einde op hun plek bleven, gaat niet op. De politicus Misiekaba lijkt eerder op Francesco Schettino, de kapitein van het Italiaanse cruiseschip de Costa Concordia. Hij veroorzaakte een ramp, en verliet als één van de eersten het schip toen het dreigde te zinken.

Er zullen de komende dagen, weken en maanden waarschijnlijk nog meer NDP'ers ontwaken uit de hypnose die heet 'neks no fout'. Allemaal schijnen ze nu haarfijn uit te kunnen leggen waar het fout is gegaan. Echter, ik ben nog geen NDP'er tegengekomen die de hand in eigen boezem steekt. Die concreet aangeeft waar het fout is gegaan, waarom het fout is gegaan, wie daar verantwoordelijk voor is in dat geval en waarom er toen voor is gekozen de andere kant op te kijken. Aan mooie volzinnen en wollig gepraat hebben wij niks. Noem man en paard.

Die NDP'ers die opeens wakker worden, zouden er goed aan doen hun excuses aan te bieden aan landgenoten die de voorbije jaren oprechte kritiek leverden op het wanbeleid en werden weggezet als staatsvijanden. Het waren geen echte Surinamers. De critici heulden met witte mannen in korte broeken en waren in dienst van de voormalige kolonisator. Simpelweg omdat er werd gezegd wat een hoop NDP'ers nu ook zeggen: het beleid van de NDP was vernietigend voor Suriname en de Surinamers. Een simpel 'sorry' van de NDP'ers voor die groep Surinamers zou op z'n plaats zijn.

Hopelijk beseffen ze bij de ABOP, VHP, PL en NPS dat de Surinaamse kiezers Misiekaba en zijn NDP op 25 mei hebben afgewezen. Het accomoderen van de politieke Pontius Pilatus of welke andere NDP'er die doet voorkomen opeens het licht te hebben gezien, betekent dan ook een schoffering van de kiezer. Die zal daarmee in 2025 genadeloos afrekenen. De belangrijkste les voor de nieuwe coalitie is echter om critici niet de mond te snoeren. Je zou als verstandige regering juist tegenspraak moeten organiseren. Om ervoor te zorgen dat Chan, Bravo, Greg en Somo niet de nieuwe Francesco's Schettino's worden op het cruiseschip dat Suriname heet. Voorkom te allen tijde een machtshypnose; despierta!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina