Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MZ-personeel blijft thuis tot gelden zijn gestort

MZ-personeel blijft thuis tot gelden zijn gestort

03/08/2020 22:47 - Amanda Palis

MZ-personeel blijft thuis tot gelden zijn gestort

 

PARAMARIBO - Personeel van de Medische Zending (MZ) heeft maandag per direct het werk neergelegd. Dat besluit is tijdens een ledenvergadering van de bond genomen omdat de salarissen en vakantiegelden nog niet zijn ontvangen. "Wat helemaal te begrijpen is, want velen hebben kosten lopen. De mensen wachten dus op hun geld", verklaart bondsvoorzitter Roy Haverkamp in gesprek met de Ware Tijd.

Ook elders in de zorgsector rommelt het: maandagmiddag rond één uur besloot personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) de werkplek te verlaten, donderdag voerden medewerkers van het Diakonessenhuis en 's Lands Hospitaal actie, terwijl het ook bij de Regionale Gezondheidsdienst onrustig is.

Haverkamp houdt de Ware Tijd voor dat er al donderdag een gesprek was met de directie. Die zou toen hebben gezegd dat de betalingen van de Medische Zending al waren geautoriseerd. "Het zou mogelijk in het weekend nog verwerkt worden en zou op zijn laatst maandag op de rekening zijn, maar daarvan is nog niks gebleken."

Het personeel heeft daarom, zegt Haverkamp, in een ledenvergadering besloten per direct het werk neer te leggen. Pas wanneer de gelden zijn gestort wordt de actie opgeheven. Navraag van Haverkamp maandag bij de directie bracht aan het licht dat de minister van Financiën ervan uitging dat de Medische Zending over financiële middelen beschikt. "Er is inderdaad geld op de rekeningen, maar die gelden zijn afkomstig van internationale donoren. De middelen zijn bestemd voor projecten en niet om de lonen uit te betalen", verklaart Haverkamp.

Volgens de bondsman zou de directie weer kortsluiten met de ministers van Volksgezondheid en Financiën. "We wachten in elk geval af. De directie is op de hoogte van het besluit van haar werknemers en heeft ons gevraagd om ons besluit te herzien", aldus zegt Haverkamp. Maar dat is de bond niet van plan. "Het zou de boodschap - 'wij willen ons geld' - die wij willen geven naar de buitenwereld toe te niet doen." Hij hoopt dat er zo spoedig mogelijk schot komt in de zaak. "Hoe sneller de mensen hun geld krijgen, hoe minder dagen zij dus thuis moeten zitten."

De Ware Tijd heeft een paar keer gebeld met MZ-directeur Herman Jintie maar had geen succes. Mailen met de voorlichtingsafdeling had ook niet het gewenste resultaat. Om over acht 's avonds liet die afdeling weten dat de directeur de Ware Tijd niet te woord zou kunnen staan omdat hij een vergadering moest bijwonen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina