Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi: Schuld Suriname ruim US$ 3 miljard

Santokhi: Suriname heeft schuld van ruim US$ 3 miljard

03/08/2020 15:22 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi maandagmiddag tijdens een persconferentie in de Congreshal.

President Chandrikapersad Santokhi maandagmiddag tijdens een persconferentie in de Congreshal. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Suriname heeft een totale schuld van ruim drie miljard US dollar. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de Congreshal.

Het staatshoofd sprak van een "financiële catastrofe". Het gaat om 1,9 miljard US dollar aan buitenlandse leningen - tot nu toe zijn er 123 leningen geïdentificeerd -, 990 miljoen US dollar aan binnenlandse schuldverplichtingen, 140 miljoen euro aan binnenlandse schuld en er is voor 2,2 miljard Surinaamse dollar aan schatkistpapier uitgegeven. De achterstanden in betalingen van rente en aflossingen van buitenlandse leningen is 43 miljoen US dollar. Het betreft dit jaar alleen.

Santokhi had het over "onbehoorlijk bestuur" van de vorige regering. Behalve dat er sinds 2016 253 miljoen Surinaamse dollar moet worden betaald voor lokale diensten, hekelde hij het feit dat er in het laatste halfjaar vóór de verkiezingen van 25 mei - volgens cijfers van Cebuma - 3.603 ambtenaren in dienst zijn genomen wat een extra loonsom betekent van maandelijks SRD 62 miljoen. Santokhi schat dat het aantal ambtenaren hoger zal liggen, omdat niet alle beschikkingen en resoluties zijn verwerkt.

Het staatshoofd ontkwam er niet aan te stellen dat de regering-Bouterse/Adhin "alles in het werk heeft gesteld" om zijn regering het werken te bemoeilijken. "Het is grofweg sabotage van de hoogste orde", aldus Santokhi. "Het getuigt van onbehoorlijk, onethisch en onverantwoord bestuur. Dat doe je niet als regering. Dat doe je niet als regering naar het volk van Suriname ef yu lobi a volk. Efu yu lobi a kondre yu no e doe den sani disi."

Net als Financiënminister Armand Achaibersing noemde hij de brief van ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad op 10 juli aan SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto om SRD 272,9 miljoen over te maken naar een rekening van een Woningbouwfonds, waardoor het geld niet kon worden gebruikt om salarissen te betalen. Ondanks dat de brief op 16 juli bij de SPSB binnenkwam, is de opdracht uitgevoerd door Kromosoeto, tegen wie "passende maatregelen" worden voorbereid. Volgens Achaibersing heeft Hoefdraad zelfs op de dag van de inauguratie van de nieuwe regering ministeries aangegeven twk's op te brengen voor augustus en september.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina