Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Optimisme op eerste toetsdag glo-leerlingen

Optimisme op eerste toetsdag glo-leerlingen

04/08/2020 05:50 - Arjen Stikvoort

Aandachtig leest Prayath Balesar, leerling van de Ramnand Sewbaranschool, de vragen van het vak Tekstbegrip waarmee de landelijke toest voor leerlingen van de zesde klas maandag is gestart.

Aandachtig leest Prayath Balesar, leerling van de Ramnand Sewbaranschool, de vragen van het vak Tekstbegrip waarmee de landelijke toest voor leerlingen van de zesde klas maandag is gestart. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het was voor leerlingen van de zesde klas van de lagere school niet gemakkelijk om zich goed voor te bereiden op de toets. Door de coronapandemie lag het klassikale onderwijs maandenlang stil en moest de leerstof via lespakketten en onlineonderwijs worden bijgehouden. Maandag en dinsdag de proef op de som.

Leerkrachten en leerlingen met wie de Ware Tijd sprak zien met optimisme de uitslag tegemoet. "De leerlingen zijn goed voorbereid. Ze hebben de laatste maand flink geoefend. Tijdens de coronatijd hebben we hen zoveel mogelijk onlineonderwijs gegeven", zegt Leatitia Cooman, hoofd van de Rankinschool der Amec-gemeente aan de Nassylaan. "Het toetsingsprogramma is aangepast. De leervakken aardrijkskunde, geschiedenis en Natuuronderwijs komen niet voor in het examen, maar rekenen en taal worden dubbel zwaar meegerekend. Ik heb er vertrouwen in dat het hen zal lukken", zegt ze.

Haar zesdeklasseleerkracht Deborah Aveloo-Cabenda vertelt dat ze haar leerlingen goed heeft klaargestoomd voor de toets. "We hebben uit veel vorige toetsboekjes geoefend en vooral op de tijd gelet, want een toets moet binnen een bepaalde tijd af zijn. Sommige kinderen vinden dat lastig." De juf zegt dat het met een mond- en neuskap erg warm kan worden, maar vanwege Covid-19 is die verplicht. Toetsdeelnemer Jeini Anpane zit gespannen over haar toetswerkje gebogen. Ze kan nog net voordat het maken van de opgaven begint de Ware Tijd te woord staan. "Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar ik kan het wel. Taal was makkelijk vanmorgen, maar nu gaan we hoofdrekenen. Dat is iets moeilijker."

Dorothy Aron, hoofd van de Friedrich Stähelinschool aan de Henck Arronstraat, zegt dat leerkrachten en leerlingen met frisse moed aan de eerste toetsdag zijn begonnen. "De spanning bij de leerlingen was net als elk jaar merkbaar, maar dat is logisch. Ondanks corona heb ik ook dit jaar geloof in hen." De 39 leerlingen zijn vanwege de Covid-19-maatregelen verdeeld over drie lokalen. Zesdeklassejuf Joyce Zeegelaar van dezelfde school vindt de opgaves voor het hoofdrekenen pittiger dan voorgaande jaren. "Het leken meer redactiesommen. Ik denk dat de leerlingen daar meer moeite mee gehad hebben, maar ik ben nog steeds optimistisch dat ze het zullen halen." Leerlinge Earlsa Sabajo haalt opgelucht adem na de laatste rekentoets van gisteren. "Het ging wel goed. Ik denk dat ik het gehaald heb. Nu nog leren voor morgen."

Op de St. Elisabethschool I aan de Mgr. Wulfinghstraat zijn de 46 leerlingen verdeeld over vier lokalen. Schoolhoofd Rinette Amadsamingin is de ouders dankbaar dat ze, ondanks de vrees voor het coronavirus, de kinderen hebben gemotiveerd enkele weken in juli naar school te gaan om zich voor te bereiden op de toets. Zesdeklasjuf Vanessa Wirdjo heeft er alles aan gedaan haar groep goed voor te bereiden. "Alles van taal en rekenen tot en met maart hebben we geoefend en herhaald. Ik hoop op goede scores voor hen. Het gaat ze lukken." Shamario Rosario komt met rode wangen naar buiten. "Het was niet echt moeilijk en ik heb alles binnen de gestelde de tijd af. Met mondkapje op werken is warm", zegt hij. Aiden Ligtvoet had wel moeite met de opgaven. "Hoofdrekenen was een beetje moeilijk. Misschien is ATK (algemene tekstkennis) morgen makkelijker." Veel ouders wachten gespannen bij de poort op hun kind. "Ik ben zelf zenuwachtiger dan mijn kind, maar het zal wel goed gegaan zijn", lacht Melang Lieuw On.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina