Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel RKZ is stiefmoederlijke behandeling beu

Personeel RKZ is stiefmoederlijke behandeling beu

04/08/2020 10:01 - Gilliamo Orban

Personeel RKZ is stiefmoederlijke behandeling beu

 

PARAMARIBO - Een groot deel van het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft de werkplek maandagmiddag rond één uur verlaten omdat het geen salaris over de maand juli heeft ontvangen. "Het personeel dat verhit was heeft ons aangehoord en de mensen van de ochtend- en middagdienst hebben besloten om naar huis te gaan. Zolang we geen geld zien, zullen we niet aan het werk verschijnen", zegt bondssecretaris Wendy Lobles-Beuk tegen de Ware Tijd. De uitbetaling van het vakantiegeld is volgens haar wel gegarandeerd door de directie.

Zij ergert zich eraan dat het personeel van andere ziekenhuizen hun geld hebben ontvangen, maar dat niet het geval is bij het SVZ. Er wordt volgens de bondssecretaris door de medewerkers van SVZ even hard gewerkt als hun collega's van de andere hospitalen. "We voelen ons stiefmoederlijk behandeld en dat hebben we ook kenbaar gemaakt aan de directie van het ziekenhuis."

Er is volgens haar niet direct gegrepen naar het uiterste middel - het werk volledig neerleggen - om druk uit te oefenen om het loon te krijgen. De leden hadden donderdag met een prikactie van twee uren al een signaal afgegeven aan de directie. Die had toen aangegeven dat de mensen hun geld spoedig zouden krijgen. "Vrijdag, in de rest van het weekend en maandag hebben we niets gezien en je krijgt dan boze mensen die niet meer willen wachten", aldus Lobles-Beuk.

De bond blijkt geen dispensatie te hebben verleend aan bepaalde afdelingen. Op de vraag of dat verantwoord is zegt Lobles-Beuk dat het personeel ook verantwoordelijk is voor het onderhouden van hun gezinnen. Ook dienen de mensen hun vaste lasten te betalen. "De mensen moeten hun schulden aflossen bij de banken, weer anderen moeten crèches betalen. Hoe zullen de mensen dat nu doen? Ze lopen achter met hun betaling en moeten boetes betalen", klaagt de secretaris.

Zij vervolgt: "We zijn een zorginstelling die ook hard werkt om onder andere Covid-19-patienten op te vangen en het betalen van het personeel moet iets zijn dat normaal moet plaatsvinden." Lobles-Beuk had juist verwacht dat de medische mensen die zich inzetten om de personen die besmet zijn met het virus te helpen, een betere behandeling zouden krijgen.

De Ware Tijd sprak enkele medewerkers. "We moeten salaris, vakantiegeld en kinderbijslag krijgen. Als één van deze betalingen had plaatsgevonden, hadden we geen reden om in actie te gaan", zegt een personeelslid. "Straks begint de school en moeten we schoolspullen kopen. Die zijn duurder geworden, waardoor je niet alles in één keer kan aanschaffen." SVZ-directeur Manodj Hindori was niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina