Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering-Bouterse/Adhin heeft flink huisgehouden

Regering-Bouterse/Adhin heeft flink huisgehouden

04/08/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Regering-Bouterse/Adhin heeft flink huisgehouden

President Chandrikapersad Santokhi (l) en zijn minister van Financiën zijn ingegaan op de financiële puinhoop die door de regering-Bouterse/Adhin is achtergelaten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering-Bouterse/Adhin heeft in de afgelopen jaren flink huis gehouden. Er was sprake van mismanagement, corruptie en het uitgeven van geld tot de laatste cent. “We wisten al dat het niet mooi zou zijn, maar wat we hebben aangetroffen is niet alleen zeer ernstig. Het is erg wat dit het volk is aangedaan”, zei president Chandrikapersad Santokhi maandagmiddag tijdens een persconferentie van de regering.

Het Surinaamse volk is opgescheept met een totale binnen- en buitenlandse schuld van drie miljard US dollar. Er zijn 123 leningen, die terugbetaald moeten worden. Als de schuld op de bevolking wordt geprojecteerd heeft elke Surinamer nu een schuld van vijfduizend US dollar of elk huishouden gemiddeld 24.000 US dollar. Op een vraag van het 10 Minuten Jeugd Journaal, of de vorige regering wel van Suriname heeft gehouden richtte de president zich speciaal tot de kinderen. "Dit is wat voor jou en jouw ouders is achtergelaten door de regering-Bouterse/Adhin."

Het blijft niet bij deze bedragen. Er blijkt ook een achterstand van 43 miljoen US dollar aan rente voor leningen. Alleen de rente over twee commerciële leningen bij Oppenheimer (125 miljoen US dollar voor de Afobakastuwdam en 550 miljoen US dollar voor de internationale obligatie) kost Suriname per jaar 67 miljoen US dollar. Er is te rekenen vanaf 2016 SRD 253 miljoen aan onbetaalde recu's van bedrijven voor aan de overheid verleende diensten. Met de devaluatie van de SRD op de achtergrond zijn deze bedragen behoorlijk gedevalueerd, tot wel 125 procent.

Uit alles wat is aangetroffen concludeert de president dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur. Na een inventarisatie van twee weken is de conclusie dat de vorige regering in de afgelopen tien jaar vier miljard US dollar heeft ontvangen. Het is moeilijk te achterhalen hoe dit geld is besteed, onder meer door een slechte financiële administratie. Het geld is in elk geval niet gebruikt voor het financieren van infrastructurele werken, want die zijn betaald met leningen bij China. "Alles is verpand en weggegeven, zonder dat er voordelen zijn geweest voor het volk", zegt Santokhi.

Het staatshoofd en ook minister Armand Achaibersing van Financiën zijn ervan overtuigd dat de regering-Bouterse/Adhin opzettelijk handelingen heeft gepleegd om deze nieuwe regering het regeren onmogelijk te maken. Dit werd gestaafd met een overmaking op de dag dat Santokhi en zijn team aantraden. De toen aftredende minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf de Surinaamse Postspaarbank opdracht SRD 275 miljoen te laten overmaken naar een rekening voor een bouwfonds.

De regering-Bouterse/Adhin heeft enkele duizenden mensen in dienst genomen. Tegen de regels in zijn politieke benoemingen gedaan. Zo werden zelfs parlementariërs benoemd tot ambassadeur. Dit gebeurde nadat de verkiezingsuitslag al bekend was. In die periode hebben onder andere politici buitensporige loonsverhogingen gekregen. De toezegging van 50 procent loonsverhoging aan het overheidspersoneel is volgens Santokhi en Achaibersing ook een voorbeeld van hoe een financieel gat is gecreëerd voor de nieuwe regering. De president laat er geen twijfel over bestaan dat de loonsverhogiing niet doorgaat, omdat de staatskas leeg is. "Maar ik kan u de verzekering geven dat wij eruit komen. U hebt nu gekozen voor een goede regering en wi e go seti en.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina