Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hasrat: 'Ik heb medische zaken voorbereid'

Hasrat: 'Ik heb medische zaken voorbereid'

05/08/2020 05:54 - Gilliamo Orban

Hasrat: 'Ik heb medische zaken voorbereid'

Humphrey Hasrat tekent het document van overdracht. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Als het gaat om malversaties of sjoemelen met geld kan ik absoluut niets zeggen, omdat ik geen procuratie had en me nooit met financiële zaken heb bezig gehouden. Dat is een kwestie van de directeur, procuratiehouders en financiële afdeling. Ik heb medische en technische zaken voorbereid.” Zo reageert de op non-actief gestelde Humphrey Hasrat van Stichting Staatsziekenfonds (SZF) op vragen van de Ware Tijd.

De Ware Tijd meldde eerder dat bij het SZF een grootschalig onderzoek is gestart naar fraude en mismanagement. Ook directeur Ricky Kromodihardjo is door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op non-actief gesteld. Hasrat zegt dat beschuldigingen zwart op wit aangetoond moeten worden. "Als ik willens en wetens heb meegedaan aan fraude, dan horen we dat wel. Want ik heb het verhaal ook gehoord over Carifesta in 2013 en we zijn zeven jaar verder, waarbij intussen onderzoekingen zijn gedaan, maar ik weet niet waarom niemand vervolgd wordt."

Hij was ook directeur van NV Medhulp, een dochteronderneming van het SZF, maar weerspreekt mede-eigenaar of aandeelhouder te zijn. "Ik heb dat al meerdere malen laten zien en mevrouw Jolanda Pronk, jurist bij het SZF, weet precies hoe de zaak in elkaar zit. Er wordt een bericht de wereld in geholpen dat ik daar privé eigendom heb", zegt Hasrat. Pronk die waarneemt als directeur wil vooralsnog niet reageren op vermeende malversaties. "Het zou vreselijk prematuur van mij zijn om nu hierover wat te zeggen", stelt ze en verwijst verder naar de minister van Volksgezondheid.

Zij heeft dinsdag de eigendommen van het SZF die bij Hasrat waren, in ontvangst genomen. Hij heeft zich duidelijk geërgerd aan de wijze waarop hij dat heeft moeten doen. Het gebeurde op het parkeerterrein van het fonds op de hoek van de Drambrandersgracht en Nieuwe Domineestraat op steenworp afstand van het hoofdkantoor. "Nu moet ik op een onbeschofte manier op een parkeerplaats laptops en auto overdragen. Ik weet niet of ik hier moet vertellen welke zaken die nog lopende zijn op mijn afdeling afgerond moeten worden?"

Hasrat heeft een schriftelijk verbod gekregen om in de gebouwen van het SZF en daaraan gerelateerde instellingen te gaan en zegt hiermee bijzonder veel moeite te hebben. "Wat als ik een apotheek van het SZF moet bezoeken voor een recept? Als ik pijn heb op mijn hart, wat zal ik moeten doen? Dat vind ik een beetje absurd." Aanvankelijk was hem gezegd dat hij alle eigendommen van het SZF zoals autosleutels en laptops moest inleveren op het secretariaat van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Dat heeft hij geweigerd. "Ik heb geen relatie met de minister, ik heb een relatie met het SZF waar ik in dienst ben. Ik heb zaken te doen met de waarnemend directeur Jolanda Pronk en het bestuur van het fonds."

Hasrat stelt dat ook Antoine Elias, voorganger van Ramadhin had geprobeerd hem opdrachten te geven. "Dat noem ik ambtelijk amateurisme en primitief gedrag. Ik heb hem gewezen dat het niet zijn pakkie-an is, omdat ik verantwoording schuldig ben aan de leiding van het SZF." De op non-actief gestelde topper verwees naar zijn nalatenschap bij het fonds waar hij ook in de jaren tachtig heeft gewerkt. Twee daarvan zijn volgens hem het instellen van een medische post voor acute hulp en een apotheek, die beide 24 uur beschikbaar zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina