Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inkomstenderving maakt Stinasu weer subsidie-afhankelijk

Inkomstenderving maakt Stinasu weer subsidie-afhankelijk

05/08/2020 19:38 - Euritha Tjan A Way

De Ireneval te Brownsberg.

De Ireneval te Brownsberg.  

PARAMARIBO - Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) is door de Covid-19-pandemie die door het land raast gedwongen de gebieden waar ze activiteiten ontplooit voor nu te sluiten voor bezoekers. Dat bevestigt Kenneth Cyrus, die sinds januari van dit jaar de scepter zwaait bij de stichting. “We zouden eigenlijk helemaal moeten sluiten, omdat wij de factor mens voorop moeten stellen. Maar in Paramaribo zijn we op de dinsdag en donderdag nog open om vooral de planningsactiviteiten voortgang te laten vinden.” De plannen zijn bedoeld om de doelstellingen van Stinasu in de periode na Covid-19 zo optimaal mogelijk tot uiting te laten komen.

Een bijkomend gevolg van de sluiting is dat het bedrijf inkomsten derft en daardoor sinds juni weer afhankelijk is van subsidie. "Ik heb tot en met mei nog salarissen kunnen betalen uit de inkomsten van Stinasu zelf", zegt Cyrus trots. Trots omdat toen hij aangesteld werd, de vooruitzichten aan hem werden gepresenteerd als te zijn zeer slecht.

Cyrus legt uit dat er op Brownsberg op dit moment gemiddeld vier mensen de broodnodige werkzaamheden uitvoeren. Fungu Eiland Raleighvallen is gesloten. "Dat is al een maand het geval. Als we mensen te Raleighvallen hebben moeten we de etenswaren daarheen brengen met de boot of het vliegtuig. Dat is een prijzige aangelegenheid. Dat geld hebben we niet, dus we zijn gesloten."

Cyrus voegt daaraan toe dat er wel mensen zijn te Witagron die een oogje in het zeil houden en dat er een personeelslid meestal op de post aanwezig is. Wie via de Coppenamerivier naar het oord wil moet namelijk Witagron passeren. De directeur vertelt verder dat het Babunsanti Natuurreservaat te Galibi, waar de stichting ook beheersdaden uitvoert, al langer dan een jaar gesloten is. "We hebben wel twee personeelsleden daar en we hebben plannen om Babunsanti in de toekomst weer open te stellen."

Hij antwoordt heel voorzichtig op de vraag of er nu door gebrek aan toeristen en toezicht een toename is van illegale (mijn) activiteiten op de Brownsberg. "Het maakt niet uit wat ik zeg, er zijn altijd natuuractivisten die mij zullen kruisigen. Toch moet het duidelijk zijn dat het probleem nooit en te nimmer in zes maanden opgelost kan worden. Zeker nu de goudprijs zo hoog is. Toch kan ik u verzekeren dat er recent een gids van de United Tour Guides Suriname is geweest naar Brownsberg en ik heb vernomen dat er geen goudactiviteiten ontplooid worden bij de watervallen."

Over materiaal dat daarover is verschenen op sociale media zegt Cyrus dat het oude beelden zijn "want zodra er wat verschijnt of zodra we wat horen gaan wij op onderzoek uit". De directeur die al eerder aan Stinasu verbonden was, zegt nooit en te nimmer te hebben meegewerkt aan het accommoderen van goudzoekers- activiteiten op de Brownsberg. "Dat is absoluut niet waar!"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina