Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leerlingen Oost-Suriname maken ook examen

Leerlingen Oost-Suriname maken ook examen

05/08/2020 00:00 - Lloyd Djendje

Leerlingen Oost-Suriname maken ook examen

Natasia Bennanon, directeur Onderwijs. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - Wanneer woensdag de landelijke eindexamens voor vwo, havo en Natin (VHN) op het voortgezet ondewijs voor junioren (voj) aanvangen, zullen ook leerlingen van alle vijf scholen uit Oost-Suriname meedoen. Het Outbreak Management Control Team heeft namelijk groen licht gegeven om het onderwijsproces in district Marowijne te hervatten.

Crisismanager Marthelise Eersel heeft Natasia Bennanon, directeur van het ministerie van Onderwijs en Cultuur, voorgehouden dat de scholen weer open kunnen mits de Covid-19-maatregelen in acht worden genomen. Het ministerie heeft intussen contact opgenomen met de leiders van scholen in het oosten en goede afspraken gemaakt over handhaving van de schoolprotocollen. "Wij vertrouwen erop dat ook daar men zich zal houden aan de regels", aldus Bennanon tegenover de Ware Tijd.

Het ministerie beseft dat de muloleerlingen van het district niet genoeg zijn voorbereid, omdat in het oosten het onderwijsproces langer stillag. De vierdeklassers die het VHN-examen niet halen, krijgen daarom de gelegenheid om eventueel deel te nemen aan de herkansing op 16, 17 en 18 september. De groep zal vanaf de uitslagdag (8 september) speciaal worden begeleid naar de herkansing toe. "Dit doen we omdat de onderbreking van het onderwijs in het oosten buiten de schuld van de jongeren was", zegt Bennanon.

Volgens de directeur "zijn we dit verplicht aan de vierdeklassers van het oosten vanwege het feit dat zij niet de gelegenheid hebben gehad om ook op 6 juli een aanvang te maken het onderwijsproces". Bennanon benadrukt dat deze voorziening alleen voor de scholen in Oost-Suriname geldt. De leerkrachten van de muloscholen zijn al in het gebied woonachtig en hebben geen probleem met afreizen geen problem.

De zesdeklassers in het oosten zullen de diagniostiche toets maken op 31 augustus en 1 september. Voor de leerkrachten van deze klassen is transport geregeld in samenspraak met boot- en bushouders. Afgesproken is dat de leraren woensdag afreizen naar hun standplaatsen. De toets zal worden gemaakt onder strenge Covid-19-regels.

Volgens Bennanon zullen de de leerkrachten ook een extra vergoeding ontvangen voor hun extra inzet omdat ze in de vakantie aan de slag zullen gaan met de leerlingen om het schooljaar af te sluiten. Daarover gaat het ministerie aan tafel met deze werkers. "De Covid-19-situatie heeft ons allemaal overvallen, maar met deze aanpak komen we er zeker door."

Antia Bijeren-Pinas, secretaris van de ressortraad (rr) van Moengo is zeer verheugd. "Vele ouders en de rr maakten zich ernstig zorgen over de schoolsituatie van het kind in Marwowijne. De ouders zaten met de handen in het haar en hebben zich ook bij ons beklaagd. Men keek uit naar wat wij als rr zouden doen om toch het onderwijs te helpen garanderen", aldus Bijeren-Pinas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina