Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wirht: 'Solidariteitsheffing zal moordend zijn'

Wirht: 'Solidariteitsheffing zal moordend zijn'

05/08/2020 08:01 - Euritha Tjan A Way

Wirht: 'Solidariteitsheffing zal moordend zijn'

Winston Wirht Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “De loontrekker is weer de klos”, klinkt het vurig uit de mond van Winston Wirht die in juli 2016 - na zes maanden - werd ontheven als directeur der Belastingen. "De loontrekker is niet de oorzaak van deze crisis en kan als zodanig niet het gelag betalen."

Ondanks dat de regering bij monde van de minister van Financiën heeft aangegeven dat de ontwerpwet voor een Solidariteitsheffing een heel pakket aan maatregelen betreft, vindt Wirth dat de voorgenomen solidariteitstoeslag van 10 procent op de twee hoogste belastingschijven "moordend" is. "Want daarbij komen nog vier procent AOV en alle overige indirecte belastingen zoals de governmenttake en de omzetbelasting die al standaard betaald worden."

De econoom die al langer dan 36 jaar belastingen bestudeert, stelt dat niets zo makkelijk zou zijn als het doorvoeren van onroerendgoedbelasting en heffingen uit domein waaronder SRD 0.10 cent per uitgegeven vierkante meter voor alle uit domein uitgegeven gronden. "Het MI-Glis heeft alle werk al gedaan. Daar staat overzichtelijk hoeveel hectare grond is uitgegeven. Bij SRD 0.10 cent per uitgegeven vierkante meter heffing zou dat de overheid al SRD 75 miljoen opleveren. En dat is gebaseerd op cijfers van ongeveer vijf jaar terug. Toen was al ongeveer 75.000 hectare grondhuur uitgegeven. Dat zal nu veel meer zijn", roept Wirht verbolgen. Volgens hem wilden de beleidsmakers vijf jaar terug niets weten van dit plan. "Waarom weet ik niet."

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft vorig jaar juli aangegeven dat de technische armoedegrens afhankelijk van de gebruikte methodiek op SRD 1175 of SRD 1679 uitkomt. In het rapport staat '(…) kan de Surinaamse samenleving zich de puur technisch berekende bedragen permitteren? Hoogstwaarschijnlijk niet. De minister heeft dus, hopelijk in overleg met de overige sociale partners, kennelijk ervoor gekozen om uit te gaan van een bestaansminimum van SRD 999(…)'. Als wordt uitgegaan van het gegeven dat de onderste grens van burgers die nu al 28 procent aan belasting betalen SRD 1606 per maand is -zonder de heffingskorting daar bij te verwerken, dan is dat een verschil van SRD 607 met het bestaansminimum van SRD 999 dat vorig jaar juli is bepaald. Verder is de inflatie vergeleken met juni vorig jaar 35 procent, wat de verhoudingen nog meer in het nadeel plaatst van de loontrekker.

Wirht verwijst naar de concessierechten van hout- en goudconcessionarissen die ook onmiddellijk verhoogd zouden kunnen worden om extra inkomen te genereren voor de Staat. Die bedragen nu respectievelijk SRD 5 per hectare voor een bosconcessie en voor goudexploitatie is dat SRD 2,40 per jaar per hectare. "De loontrekker heeft met name door de inflatie van de afgelopen jaren al lang geen brede schouders meer."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina