Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Paars gejok

COMMENTAAR: Paars gejok

06/08/2020 12:00

COMMENTAAR: Paars gejok

 

TERWIJL DE CIJFERS en feiten onmiskenbaar de hopeloze financiële situatie aangeven waarin het land zich bevindt wast de NDP haar handen nog altijd in onschuld en schuift de schuld van de crisis in de schoenen van anderen. De regering-Santokhi zou zaken verdraaien en Suriname in een kwaad daglicht zetten in het buitenland. Maar het paarse gejok zou vooral op de lachspieren moeten werken, als het niet om zo’n ernstige zaak ging.

Na de persconferentie van maandag waarbij de president uit de doeken deed hoe de regering Bouterse/Adhin de afgelopen jaren huisgehouden heeft, kon de NDP niet nalaten om woensdag, tegen beter weten in, via de televisie te proberen de aantijgingen te weerleggen. Maar een goed verstaander prikte snel door het verhaal heen. Men wil ons doen geloven dat de crisis in 2016 pas is ontstaan. Maar in werkelijkheid werd de basis daarvoor al tijdens de eerste regering-Bouterse (2010-2015) gelegd.

Ook toen was er al sprake van verkwistend beleid. Maar omdat men toen nog kon beschikken over de vele honderden miljoenen die de regering-Venetiaan had nagelaten, hoefde men nog niet op grote schaal te lenen. In die periode heeft men het geld dat er was over de balk gesmeten. Het is onduidelijk waar het allemaal aan is besteed; de NDP kan dat niet verklaren. Vermoedelijk is er heel wat in verkeerde zakken terechtgekomen via projecten als Carifesta en de Naschoolse opvang. Dat de gevolgen van al dat gesjoemel pas na de verkiezingen van 2015 duidelijk werden, is omdat de NDP ze lange tijd heeft weten te verhullen. De eerste tekenen van de door de haar veroorzaakte crisis dienden zich nadien al snel aan met de devaluatie van de Surinaamse munt.

Santokhi heeft verzekerd dat alle corruptiegevallen van de afgelopen jaren onderzocht en de schuldigen voor de rechter gebracht zullen worden. Dat geeft hoop, mits het zonder aanzien des persoons gebeurt. Want de huidige regeringspartijen Abop en Pertjajah Luhur maakten in de periode 2010-2015 ook (deels) deel uit van de regering-Bouterse 1 en zouden dus mede verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor alle misstanden.

Een ander argument dat de NDP aandraagt, is dat in landen als de Verenigde Staten (VS) en Nederland de staatsschuld per inwoner vele malen hoger is dan de vijfduizend US dollar die door Santokhi per Surinamer is geschetst. Daarin heeft ze misschien gelijk, maar ze vertelt zoals vaker gebeurt, niet het volledige verhaal. De VS en Nederland zijn welvarende landen die niet te vergelijken zijn met Suriname. Die landen hebben voldoende inkomsten om deze schulden moeiteloos te kunnen aflossen, terwijl Suriname nauwelijks inkomsten (meer) heeft. Dus laat de NDP ophouden met leugenpraatjes te verspreiden en laten we ons als volk richten op een toekomst met welvaart voor iedereen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina