Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eid-ul-Adha-uitspraak zorgt voor beroering

Eid-ul-Adha-uitspraak zorgt voor beroering

06/08/2020 13:01 - Audry Wajwakana

Vast gebruik op Eid-ul-Adha is dat het vlees van runderen die worden geofferd onder de samenleving wordt verdeeld.

Vast gebruik op Eid-ul-Adha is dat het vlees van runderen die worden geofferd onder de samenleving wordt verdeeld. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moesliemassociatie (SMA), vindt dat het offerfeest Eid-ul-Adha, als nationale feestdag, afgeschaft mag worden. Dit getuigt van respect naar de gemeenschap toe, omdat velen het niet eens zijn, dat er op deze dag dieren worden geslacht. Hij ziet daarom graag dat de overheid een andere moslimfeestdag als nationale vrije dag kiest. Deze uitlatingen deed Soebhan in een interview met ATV op Eid-ul-Adha (31 juli).

Zijn uitspraken zorgen voor beroering binnen de moslimgemeenschap. Moslims zijn de mening toegedaan dat de SMA-voorzitter "ongefundeerde uitspraken" doet, omdat hij zei, dat de twee grote moslimfeestdagen niet Eid-ul-Fitre en Eid-ul-Adha zijn, maar dat de vrijdag door de profeet Mohammed als een Eid-dag werd aangemerkt.

Hoewel Maurits Hassankhan de nieuwsuitzending niet heeft gezien, is de animositeit omtrent de gewraakte uitspraken hem niet ontgaan. Volgens de historicus heeft de meerderheid van de moslimorganisaties vanaf 2010 tijdens regering Bouterse-Ameerali besloten om het Offerfeest tot nationale feestdag uit te roepen. Binnen de moslimgemeenschap is er een stroming, waar de SMA ook toebehoort, die de geboortedag van de profeet Mohammed uitbundig viert. "Het Offerfeest wordt niet uitbundig met veel mensen wordt gevierd", zegt Hassankhan in gesprek met de Ware Tijd.

Uit islamkringen vernam de wetenschapper dat de stroming in plaats van Eid-ul-Adha liever de geboortedag van de profeet Mohammed als feestdag wil. Echter, Eid-ul-Adha is spiritueel gezien belangrijker dan alle andere moslimfeestdagen en het herdenken van de geboortedag van de profeet Mohammed zou op godsverering lijken, wat binnen de islam verboden is, vindt Hassankhan.

Mocht het Offerfeest als nationale feestdag worden afgeschaft, dan zou de historicus eerst de reden willen weten en zou onder geen beding willen, dat de geboortedag van de profeet Mohammed in de plaats komt. "Als dat gebeurt, zal meneer Soebhan alle moslims tegen zich krijgen", meent Hassankhan.

Indien de nationale vrije dagen door de huidige regering worden geëvalueerd en Eid-ul-Adha daardoor komt te vervallen, zou Hassankhan het niet erg vinden. "Ik zou wel aan de regering vragen om daarvoor in de plaats 5 juni, dag van de Hindostaanse immigratie, tot jaarlijks terugkerende nationale feestdag uit te roepen. Ik praat niet als moslim, maar als nazaat van Brits-Indische immigranten."

De Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) en de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) wensen niet te reageren op de uitspraken van Soebhan. SIV-voorzitter Robert Bipat zegt tegen de Ware Tijd dat dit een "gevoelige kwestie" is. "We houden niet van provoceren en zitten ook in de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris), waar we eerst het één en ander moeten bespreken. We proberen allemaal respect en waardering voor elkaar op te brengen", zegt Bipat.

Soebhan, geconfronteerd met zijn uitspraken, waarvan de uitzending te zien en te beluisteren is op YouTube, zegt tegen de Ware Tijd dat hetgeen hij heeft gezegd uit context is gehaald. Hij onthoudt zich verder van commentaar over deze kwestie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina