Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebrek aan zaalartsen en verpleegkundigen baart zorgen

Gebrek aan zaalartsen en verpleegkundigen baart zorgen

06/08/2020 02:02 - Jason Pinas

Gebrek aan zaalartsen en verpleegkundigen baart zorgen

Het Regionaal Ziekenhuis Wanica werd lof toegezwaaid door de Nederlandse specialisten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Nederlandse medische specialisten die sinds begin juli Surinaamse collega’s ondersteunen bij de behandeling van Covid-19-patiënten laten zich lovend uit over de aanpak van sommige zaken in de ziekenhuizen. Met name het beleid van effectieve infectiepreventie is volgens hen in grote lijnen op orde.

Ook de snelle inrichting van het Regionaal Ziekenhuis Wanica als Covid19-hospitaal wordt geprezen. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de artsen met hun bevindingen over de afgelopen weken. Het document is intussen gestuurd naar minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en de directies van verschillende ziekenhuizen.

Jeroen Schouten, intensivist en leider van het Nederlandse team dat tot en met oktober zal ondersteunen op meerdere gebieden, zei dinsdagavond tijdens een Zoombijeenkomst van de Kenniskring dat de ziekenhuizen enorm veel werk hebben verricht om de nu moeilijk geworden dagelijkse zorg toch te garanderen. "Het viel ons op dat medewerkers heel erg gemotiveerd zijn om het Covid-19-beleid zo goed mogelijk door te zetten." Ook over de wil van het ziekenhuispersoneel om efficiënter te werken is hij goed te spreken.

Schouten is vooral positief over de goede afstemming tussen de verschillende intensivecareafdelingen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De goede sfeer tussen artsen en verpleegkundigen noemt hij ook één van de opmerkelijke zaken. "Het is heel bewonderingswaardig wat ze daar voor elkaar hebben gekregen", verwijst hij naar de meerdere zaken die binnen relatief korte tijd zijn gerealiseerd. Zo is het ziekenhuis voorbereid op non-invasieve beademing waardoor voorkomen kan worden dat patiënten naar de intensive care gaan. Daarnaast is Schouten lovend over het feit dat dit ziekenhuis redelijk opgewassen is tegen de enorme stroom van positief geteste personen.

Hij wijst er wel op dat het tekort aan zaalartsen en verpleegkundigen zorgelijk is. Er moet daarom snel gewerkt worden aan meer kwalitatief goed personeel voor dit ziekenhuis. Het tekort aan materiaal moet volgens hem goed in de gaten worden gehouden zodat dit probleem zich niet meer voordoet.

Schouten merkte verder op dat er in nagenoeg alle ziekenhuizen optimale faciliteiten voor goede handhygine ontbreken. Daarnaast is er volgens het Nederlandse team overmatig gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals chlooroplossingen voor desinfectie van de huid. "Dat is iets waarin we samen met de lokale artsen en verpleegkundigen een belangrijke verandering hebben gebracht."

De intensivist benadrukt dat de protocollen die gebruikt worden in de ziekenhuizen nog veel aangepast moeten worden. "Ze zijn over het algemeen nog niet nationaal afgestemd." Samen met andere zorgverleners heeft Schouten in de afgelopen dagen enkele protocollen opgesteld op basis van de Nederlandse situatie, maar aangepast aan die van Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina