Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Minder klagen en werken aan oplossingen'

'Minder klagen en werken aan oplossingen'

06/08/2020 00:00 - Ivan Cairo

Ex-president Desi Bouterse (r) is verbouwereerd door de uitspraken van Chandrikapersad Santokhi, terwijl ex-vp Ashwin Adhin (l) de uitspraken fabels noemt.

Ex-president Desi Bouterse (r) is verbouwereerd door de uitspraken van Chandrikapersad Santokhi, terwijl ex-vp Ashwin Adhin (l) de uitspraken fabels noemt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De nieuwe regering moet minder klagen en werken aan oplossing van de problemen van het land en de bevolking zoals dat vóór de verkiezingen aan de samenleving is beloofd. Dat was de rode draad woensdagavond in de toespraken van ex-president tevens voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, ex-vicepresident Ashwin Adhin en andere partijtoppers tijdens een online massameeting. De meeting die rechtstreeks via Apintie Televisie is uitgezonden werd ook op Facebookgestreamd waar ruim 6.700 mensen het hebben gevolgd.

Bouterse merkte op "geshockeerd en verbouwereerd" te zijn over de publieke uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi en andere regeringsleden over de staat waarin ze de overheidsfinanciën hebben aangetroffen. "Ik heb ze één ding gezegd: 'yu kan nati yu borsu'. U hebt geen idee waarmee u bezig gaat zijn."

De ex-regeringsleider zegt dat al vroeg in de transitiefase hij de nieuwe coalitieleiders de stand van zaken bij diverse gelegenheden had doorgegeven. Hij had hen geen fleurige situatie voorgehouden, dus wisten ze wat ze zouden overnemen. Vanaf 2016 verkeert de economie in crisis, aldus Bouterse, en was het voor zijn regering vanaf die periode passen, meten en schuiven met middelen om het land draaiende te houden en de staatszorg gecontinueerd kon worden.

Bouterse zegt de nieuwe leiders te hebben voorgehouden: "It's gonna be a long hot summer". Als teruggetreden regering is hij bereid de huidige machthebbers bij te staan wanneer er zaken zijn die ze niet begrijpen. Hij riep de regering op af te stappen van het pad om de vorige machthebbers constant aan te vallen. "Want, het brengt ons naar nergens."

Dat overheidsschulden ondeugdelijk zijn geadministreerd verwijs ex-vicepresident Adhin naar het rijk der fabelen. Alle financiële informatie was al vanaf midden juni bij de aankomende regering bekend. Hij gaf een presentatie en voerde aan dat alle leningen geregistreerd zijn bij het Bureau voor de Staatsschuld en voor elke burger op de website van dat bureau toegankelijk is.

Adhin presenteerde cijfers om aan te tonen wat er de afgelopen jaren met de staatsinkomsten is gedaan. Onder meer werden salarissen, sociale uitkeringen, ziekenzorg betaald en werden zaken als onderwijs, busvervoer en stroom gesubsidieerd. De ex-vp herinnerde de huidige machthebbers eraan dat ze beloofd hadden dat ze koopkracht zouden versterken en de Surinaamse munt niet zouden devalueren. Echter, dat is precies wat ze nu zullen doen met de maatregelen die worden aangekondigd.

Door de vorige regering en de NDP te criminaliseren en af te kraken en zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen, zoekt de regering-Santokhi redenen om pijnlijke maatregelen door te voeren. "We zien dit als een afleiding. Een afleiding van de beloften die u gedaan heeft", aldus Adhin.

Het constante geklaag is irritant en de regering komt zo zwak over, vindt ex-assembleelid Silvana Afonsoewa. Zij voerde aan dat regering de governmenttake en belastingen niet moet verhogen, omdat toen de regering-Bouterse/Adhin dat had gedaan werd opgeroepen dat terug te draaien. Ook moet president Santokhi niet in zee gaan met het IMF, omdat toen Bouterse in 2016 het IMF binnenhaalde vanuit de toenmalige oppositie, nu coalitie, werd geroepen dat dat "moordend" was voor de bevolking.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina