Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw schooljaar start niet meer in september

Nieuw schooljaar start niet meer in september

06/08/2020 04:19 - Wilfred Leeuwin

Nieuw schooljaar start niet meer in september

Foto: vivaling.com  

PARAMARIBO - Het nieuwe schooljaar zal niet in september starten zoals eerder was aangekondigd, maar normaal in oktober. Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur zegt dat er officiële bekendmakingen volgen wanneer alle betrokkenen, zoals ouders, leerkrachten, studenten, vakbonden, bushouders en het stafpersoneel op het ministerie, zijn geconsulteerd.

Na de hearings zal door de raad van ministers de missive waarin staat dat de schooldeuren op 1 september weer open gaan worden ingetrokken en een nieuwe worden uitgegeven met oktobert als startdatum. "Het onderwijs bevindt zich midden in een uitzonderlijke situatie. We leven met protocollen op school en we maken gebruik van wettelijke regelingen om ons te helpen voort te gaan", zegt Levens.

Eén van de resoluties geeft de minister de bevoegdheid te bepalen dat in bepaalde vakken geen examen wordt afgenomen. Daarvan zal worden gebruik gemaakt voor de zesde klas van de basisscholen. Voor het secundair onderwijs zijn de examens wel afgenomen omdat de eerste twee kwartalen zijn afgerond en het derde kwartaal voor een deel. Het diploma heeft volgens de minister dezelfde waarde als in een normale situatie.

Bij de hearings zal worden gesproken over het overgaan naar het volgende leerjaar wat volgens Levens in het voordeel zal zijn van de leerlingen. "Er moet nog heel wat gebeuren voordat de schooldeuren in oktober weer opengaan", zegt de bewindsvrouw. Ze noemt het weer rijden van de bussen, het volledig openstellen van het binnenlandse luchtruim en het aanscherpen van de veiligheidsprotocollen. Ook lesplannen en curricula moeten worden bijgesteld.

Daarnaast moeten leerkrachten worden getraind in het minimaal gebruik van multimedia, schoolradio en televisie moeten verder ontwikkeld worden. Levens zegt dat er nog veel meer is. Zo zullen niet alle leerlingen zoals normaal elke dag in een lokaal kunnen zitten en zal niet elke leerling alle vijf dagen de school kunnen bezoeken. "Wij komen binnenkort uit met volledige duidelijkheid rekening houdende met de ernst van deze situatie", aldus de bewindsvrouw.

Voor het onderwijs in district Marowijne gelden bijzondere regels. Van de zesdeklassers wordt een diagnostische test afgenomen om na te gaan 'waar zij staan', waarna zij tot september extra lessen krijgen. In september mogen de zesdeklassers meedoen aan het herexamen. De afdeling Onderwijs Binnenland, die op het ministerie weer is geactiveerd, is belast met dit proces.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina