Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe sterilisatieronde huisdieren stagneert door corona

Nieuwe sterilisatieronde huisdieren stagneert door corona

06/08/2020 17:54 - Lloyd Djendje

Nieuwe sterilisatieronde huisdieren stagneert door corona

 

PARAMARIBO - De vraag naar het steriliseren van teefjes en poezen neemt toe maar het is niet te zeggen wanneer de stichting Dierenbescherming Suriname weer een sterilisatieronde zal uitvoeren. Sandra van der Linden, beheerder van het hondenasiel in de Cultuurtuin, zegt dat heel veel verzoeken binnenkomen. “Wij wachten tot het luchtruim weer wordt opengesteld, zodat opnieuw teams uit Nederland ons kunnen komen helpen. Een groep artsen wil begin volgend jaar komen, maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van corona in Suriname.”

Dierenbescherming hanteert sociale tarieven voor mensen die het niet breed hebben. Volgens Van der Linden kunnen mensen die het zich kunnen permitteren ook het hele jaar door terecht bij de dierenarts voor sterilisatie. Ze vertelt dat lokale ziekenhuizen naalden schenken die voor gebruik bij mensen waren bestemd, maar over datum zijn. "Die naalden kunnen gerust nog worden gebruikt bij dieren. Dat alles maakt een sociaal tarief mogelijk voor onze doelgroep."

Bij de laatste sterilisatie, die op 12 maart werd afgesloten, werden iets minder dan tweeduizend dieren aangeboden voor de ingreep. Een dag later viel de eerste coronadode en werd meteen het luchtruim gesloten, waardoor de Nederlandse dokters niet direct terug konden keren. In 2018 werden tweeduizend dieren in Paramaribo en directe omgeving gesteriliseerd waarvan 60 procent teefjes en de rest poezen.

Van der Linden zegt dat vaak puppies en kitten worden gedumpt, soms bij het asiel, maar ook gewoon op straat. "Als je geen zorg kan geven aan meerdere beesten of je wil er niet meer bij hebben, laat dan het beest steriliseren in plaats van opgescheept te zitten met jonge dieren die je op gegeven gaat martelen. Ik heb hier puppies in een doos gezien die zijn dood gevreten door wormpjes. Dit zijn allemaal vormen van dierenmishandeling."

Nog deze week heeft iemand een kwatta-aap vastgebonden aan het ijzeren hekwerk van het dierenasiel. Van der Linden vermoedt dat de eigenaar door de economische situatie in het land het dier niet langer kan verzorgen. Het kan ook zijn dat betrokkene het dier als baby heeft gehad en nu het groter is geworden het moeilijk gedrag vertoont. Van der Linden wijst erop dat iemand die een dier dumpt of mishandelt conform de nieuwe wet op Dierenbescherming kan worden gestraft.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina