Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering vraagt DNA SRD 1,5 miljard voor Covid-19-beheersing

Regering vraagt DNA SRD 1,5 miljard voor Covid-19-beheersing

06/08/2020 06:53 - Wilfred Leeuwin

Regering vraagt DNA SRD 1,5 miljard voor Covid-19-beheersing

President Santokhi (staand) had het woensdag over de rechtshandhaving, terwijl minister Ramdin (r) het financieel plaatje uiteenzette tijdens de bespreking over de wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken die waarneemt op Financiën & Planning - collega Armand Achaibersing is vanwege familieredenen in het buitenland - heeft namens de regering De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd de financiële voorziening van het Covid-19-fonds realistischer in te richten. Op basis van een prognose van uitstaande schulden en uitgaven die worden verwacht de komende vijf maanden zal SRD 1,8 miljard nodig zijn. Echter, het parlement wordt gevraagd SRD 1,5 miljard goed te keuren samen met de nieuwe wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand.

Ramdin rechtvaardigde de SRD 1,5 miljard met een specificatie van enkele geplande uitgaven. SRD 50 miljoen gaat naar het onderwijs. Voor het betalen van de sociale uitkeringen is SRD 500 miljoen uitgetrokken. Evenveel is gereserveerd voor het ondersteunen van het bedrijfsleven. Voor medische kosten is SRD 400 miljoen begroot, terwijl de operationele kosten SRD 300 miljoen bedragen.

Ramdin zegt dat naar alle waarschijnlijkheid er uit het Covid-19-noodfonds, waar in eerste instantie SRD 400 miljoen was opgenomen door de vorige regering, een negatief saldo zal overblijven. De bewindsman gaf aan dat er over de besteding van dit bedrag geen verantwoording is afgelegd door de vorige regering, althans niet op het juiste moment. Pas enkele dagen terug zou het ministerie een document hebben ontvangen.

Echter, het zou gaan om een overzicht van uitgaveposten en niet een financieel verslag waaraan ook de doelmatigheid van de uitgegeven gelden kan worden getoetst. Uit het verslag blijkt dat SRD 282 miljoen is besteed en dat de schulden SRD 18 miljoen bedragen. Er is nog minder dan SRD 100 miljoen in het fonds. Uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat er uitstaande schulden zijn tot SRD 182 miljoen. Dit geld moet gaan naar sociale uitkeringen en hotels.

 

Rechtshandhaving

De regering zal tegen het weekend en daarna de controle en naleving van de Covid-19-maatregelen strenger in de gaten houden. Er komen meer maatregelen en meer voorlichting. "Wij willen niet het verwijt krijgen dat de regering ons niet heeft uitgelegd, maar als we eenmaal hebben uitgelegd zal de fase van controle en rechtshandhaving worden ingezet", zei president Chandrikapersad Santokhi woensdag in DNA.

Het staatshoofd heeft een dringende oproep gedaan aan de samenleving de maatregelen nu meer dan ooit niet alleen serieus te nemen, maar die ook te zien als en verplichting, waarop, bij het niet naleven, sancties gelden. Volgens de president is de samenleving de enige groep die ervoor kan zorgen dat het virus zich niet verspreid.

Santokhi: "Kijkt u naar het aantal besmettingen per dag, quarantaineplekken raken vol en er moeten nieuwe worden bijgebouwd. Als de ziekenhuizen vol raken is er geen ruimte om andere aandoeningen en ziektes te behandelen. Het virus verspreid zich van mens tot mens en maakt geen onderscheid tussen personen, standen, etniciteit en religieuze groepen. Het slaat toe naar elke burger in de samenleving. U burger staat midden in de samenleving, u zal bewuster moeten worden van het gevaar. Unu tan na oso!"

 

Nieuwe wet

De regering heeft een nieuwe wet Burgerlijke uitzonderingstoestand ingediend bij het parlement, waarvan de behandeling in de afrondende fase is beland. Deze wet vervangt de wet Uitvoering uitzonderingstoestand die door de vorige regering in het leven is geroepen en geldig is tot 9 augustus. De rechtshandhavingsmaatregelen worden ook in de nieuwe wet opgenomen.

Tijdens de discussies is veel tijd besteed aan het begrip burgerlijke uitzonderingstoestand. Benadrukt is dat de Grondwet de regering in de gelegenheid stelt in een dergelijke situatie de grondrechten en bewegingsvrijheid van de burger te beperken. Echter, de coalitie vindt dat dit nooit aan de willekeur van de president moet worden overgelaten en zoals de Grondwet dat voorschrijft in de wet moet worden vermeld. In de wet die wordt vervangen wordt het nemen van beperkende maatregelen veelal overgelaten aan de president, die met presidentiële resoluties beslist over de grondrechten van de burgers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina