Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Transitie-intenties VHP/Abop met NDP onder druk

Transitie-intenties VHP/Abop met NDP onder druk door politieke meningsverschillen

06/08/2020 08:04 - Wilfred Leeuwin

Op 16 juli droeg Desiré Bouterse (tweede vanuit rechts) formeel de macht over aan Chandrikapersad Santokhi (l).

Op 16 juli droeg Desiré Bouterse (tweede vanuit rechts) formeel de macht over aan Chandrikapersad Santokhi (l). Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Er dreigt nauwelijks iets over te blijven van de intenties die VHP en Abop hebben afgesproken met de NDP, enkele dagen na de verkiezingen. Het Memorandum of Understanding waarin ze zijn vastgelegd is nog niet ondertekend.

Al drie dagen na de verkiezingen hebben VHP-voorman Chandrikapersad Santokhi, Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk en NDP-voorzitter en toen nog president, Desiré Bouterse, elkaar gesproken via een intermediair. Partijen beschuldigen elkaar nu ervan afspraken en intenties niet te zijn nagekomen.

In het document, dat zou zijn opgesteld door Albert Ramdin, nu minister van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking, wordt de verkiezingsuitslag geaccepteerd en staan afspraken over de machtsoverdracht en hoe partijen zich gedragen in de overgangsperiode. Ook wordt het belang om zich hieraan te houden benadrukt.

Verder staat in het document dat VHP, Abop en NDP in het belang van Suriname en de Surinamers bewust en doelgericht met elkaar functionele gesprekken zouden voeren om de machtswisseling redelijk en vreedzaam te laten verlopen.

Eén van de afspraken is dat het mandaat van een uitgaande regering voor een nog vast te stellen periode vóór de verkiezing zich beperkt tot het strikt noodzakelijke, teneinde te voorkomen dat de volgende regering onnodig wordt belast. Ook is afgesproken dat het beleid van de NDP-regering zou worden gefaciliteerd onder de noemer continuïteit van beleid en dat daarin gezamenlijk zal worden opgetreden.

Een andere afspraak is dat mogelijk gebruik zal worden gemaakt van krachten en expertise, ongeacht de politieke kleur. Er zou geen onnodige heksenjacht worden geopend tegen politiek anders denkenden of acties die te maken hebben met hun publieke functies. Op dit punt meent de NDP dat de VHP en Abop woordbreuk hebben gepleegd.

De drie partijen bevestigen in het MOU de penibele financiële situatie in het land en de noodzaak voor het invoeren van een aanpassingsprogramma met ondersteuning in Suriname en het buitenland. Ook is overeengekomen dat ze zullen werken aan een zo groot mogelijk draagvlak voor het voorgenomen beleid.

Tot slot is afgesproken dat transitiewetgeving gemaakt en gezamenlijk aan De Nationale Assemblee zal worden aangeboden. Het was de bedoeling dat partijen elkaar regelmatig zouden spreken en consultaties zouden houden om het Surinaams belang te kunnen dienen.

Hoewel het document niet is getekend door de drie partijen, hebben zij in de media wel degelijk zinsconstructies en bewoordingen daaruit gebruikt op persconferenties en interviews. Zo citeerde Brunswijk op de eerste persconferentie van de nieuwe coalitie, op 30 mei in het Lalla Rookh-gebouw, de zinsnede dat er geen heksenjacht zal worden geopend op politici.

Nadat Santokhi zich tegenover de Nederlandse media op een bepaalde manier had uitgelaten, liet Bouterse meteen weten dat dit tegen de afspraken in was. Maar ook de toenmalige Financiënminister Gillmore Hoefdraad die aan de toen gevoerde gesprekken heeft deelgenomen, voelt zich nu beetgenomen.

Bij de overdracht van het ministerie van Financiën aan Armand Achaibersing zou de toen aftredende bewindsman documenten hebben overhandigd over de financiële positie van het land. Achaibersing zou Hoefdraad nog hebben bedankt voor de transparante manier waarop de overdracht zou hebben plaatsgevonden en de toekomstige samenwerking hebben benadrukt.

Bij die overdracht was ook VHP-topper Stanley Raghoebarsingh aanwezig. De presentatie die Santokhi maandag heeft gegeven over de stand van zaken is deels uit die overdracht gehaald en andere delen zijn geproduceerd door de commissie Staatsschuld. De Ware Tijd  heeft geprobeerd van alle betrokken partijen een reactie te krijgen. Er is beloofd dat die alsnog wordt gegeven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina