Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bezorgdheid om explosieven Newmont

Bezorgdheid om explosieven Newmont bij woonwijk

07/08/2020 18:11 - Ivan Cairo

Een beeld van de ravage die de explosie van 2750 ton ammoniumnitraat eerder deze week in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft veroorzaakt. Van deze stof ligt momenteel ook een grote hoeveelheid opgeslagen in een magazijn in Flora.

Een beeld van de ravage die de explosie van 2750 ton ammoniumnitraat eerder deze week in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft veroorzaakt. Van deze stof ligt momenteel ook een grote hoeveelheid opgeslagen in een magazijn in Flora. Foto: nu.nl  

PARAMARIBO - Burgers en veiligheidsdeskundigen die op de hoogte zijn van deze kwestie maken zich ernstige zorgen over de opslag van een grote hoeveelheid ammoniumnitraat die in een magazijn in Flora. Ze vinden de opslag dichtbij een wooncentrum onverantwoord. De explosieven zijn eigendom van goudmaatschappij Newmont Suriname die deze gebruikt bij haar mijnoperaties in Merian.

Eerder deze week is een partij van ruim 2750 ton ammoniumnitraat in de Libanese hoofdstad Beiroet ontploft met als gevolg een catastrofale ramp met meer dan 100 doden, honderden gewonden, duizenden daklozen en een vrijwel compleet verwoeste stad. Cedric Nelom van het Nimos, zegt desgevraagd dat de milieu-autoriteit op de hoogte is van deze kwestie en reeds aan de bel heeft getrokken.

"Nu is het nog een veiligheidsvraagstuk, maar als het misgaat zal het zeker een milieuprobleem worden zoals we nu ook al in Beiroet zien gebeuren", zegt hij. Nelom geeft aan dat de relevante autoriteiten waaronder het NCCR samen met Newmont een evaluatie zullen maken van het vraagstuk, teneinde de juiste beslissingen te nemen. Ook directeur Nationale Veiligheid, Daniëlle Veira, is op de hoogte van het vraagstuk en de bezorgdheid die hierover is ontstaan.

Ze geeft aan dat er inmiddels contact is met Newmont. De verschillende diensten en organen van de overheid zoals Nationale Coördinatie Terrorismebestrijding en NCCR zijn bezig de zaak in kaart te brengen. Ook zijn de hoeveelheden van het explosief goedje al bekend bij de autoriteiten en wordt een evaluatie van de opslag gemaakt. Maandag komen alle betrokken partijen bijeen om zich over deze kwestie te buigen. Naar de Ware Tijd uit andere bronnen verneemt gaat het om een partij van bijkans 2500 ton.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen