Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

07/08/2020 00:54 - Wilfred Leeuwin

Met algemene 28 stemmen heeft het parlement ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld.

Met algemene 28 stemmen heeft het parlement ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is donderdagavond met 28 algemene stemmen van de coalitie in staat van beschuldiging gesteld door De Nationale Assemblee. De oppositionele partijen NDP en BEP hebben kort vóór de stemming de zaal verlaten.

De in staat van beschuldiging stelling komt na een tweede verzoek van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Vóór de stemming las assembleevoorzitter Marinus Bee (Abop) een advies en besluit voor van de parlementaire commissie die zich heeft ontfermd over het verzoek van de pg. Daarin wordt aan DNA geadviseerd de zaak niet in behandeling te nemen en geen ruimte te laten om Hoefdraad opnieuw de gelegenheid te geven zich te verweren, omdat hij dat al heeft gedaan bij het eerste verzoek. Bee stemde hiermee in en vond dat bij een inhoudelijk onderzoek van het parlement het gevaar bestaat dat de rechterlijke macht wordt besproken.

Volgens de oppositie is het tweede verzoek van de procureur-generaal in strijd met het Ordereglement van het parlement. Hoewel BEP-fractieleider Ronny Asabina van oordeel is dat de rechterlijke macht in staat moet worden gesteld haar werk te doen en moet kunnen oordelen over vermeende gevallen van corruptie door politieke ambtsdragers, vond hij toch dat bij een nieuwe vordering de ex-minister moet worden gehoord. Ook NDP-fractieleider Rabin Parmessar vond dat Hoefdraad opnieuw moet worden gehoord. Hij zei dat deze kwestie niet op een juiste manier, maar in strijd met het Ordereglement is afgehandeld door het parlement.

Fractieleider Gregory Rusland van de NPS en zijn collega's Dinotha Vorswijk (Abop) en Asiskumar Gajadien (VHP) stelden zich op het standpunt dat de rechterlijke macht in de gelegenheid moet worden gesteld deze zaak te onderzoeken. In de rechtszaal krijgt Hoefdraad volgens hen de gelegenheid zich te verweren. Door de in staat van beschuldiging toe te wijzen, krijgt de trias politica volgens Vorswijk de kans om onafhankelijk haar werk te blijven doen. Gajadien stelde dat met het toewijzen van de in staat van beschuldiging stelling een onbehaaglijk gevoel wordt weggenomen uit de samenleving.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina