Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Houtconcessionaris bereid schade aan oever Arawarasluis te herstellen

Houtconcessionaris bereid schade aan oever Arawarasluis te herstellen

07/08/2020 22:11 - Gilliamo Orban

Houtconcessionaris bereid schade aan oever Arawarasluis te herstellen

 

PARAMARIBO - Houtondernemer Sunil Mahabierpanday is bereid om de schade die door een ponton is aangericht aan de rivieroever van de Arawara- sluis te herstellen. Het met houtblokken beladen vaartuig kwam onlangs vast te zitten in de ‘bypass’.

Zijn arbeiders hebben vervolgens geprobeerd door te graven het weer los te krijgen. Dit leidde tot protest van bewoners van Donderskamp. "Mijn arbeiders hebben slechts één meter landinwaarts gegraven; het gaat om een strook van drie meter lengte. Ik heb de kapitein mijn verontschuldiging aangeboden. Waar gegraven is, zullen we weer dichtmaken", zegt Mahabierpanday tegen de Ware Tijd. Hij ontkent dat zijn arbeiders dammen van de Arawarasluis hebben vernietigd zoals lokale bewoners beweren.

De ondernemer zegt een maand van te voren onder andere kapitein Rubertho Joghie te hebben gezegd dat hij de 'bypass' bij de sluis zou gebruiken. Op weg naar de locatie om de houtblokken in te laden hebben zich geen problemen voorgedaan. Bij terugkeer met de beladen ponton van 20 x 50 meter kwam bij het maken van een bocht het vaartuig vast te zitten. "Door de stagnatie lijd ik ongeveer 35.000 Amerikaanse dollar verlies, omdat ik andere boten moest huren om de lading te vervoeren. Eén van deze boten met een ponton moest leeg terugkeren, aangezien er daar een situatie was die kon escaleren", zegt Mahabierpanday.

Districtscommissaris Ludwig Mettendaf van het Boven-Coppename gebied heeft na door deskundigen te zijn geïnformeerd de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en het ministerie van Openbare Werken op de hoogte gebracht. Hij zal deze autoriteiten vragen de schade vast te stellen. Behalve beschadiging van de rivieroever kunnen ook de dammen van de sluis schade hebben opgelopen zegt Mettendaf. "De ponton met de lading zit vast op de dammen." Die houden bij springvloed het water tegen om te voorkomen dat het in het dorp stroomt.

Juridisch adviseur Gregory Sitaram van de ondernemer zegt dat MAS niet bevoegd is om de schade te bepalen. "Dat kan eventueel gedaan worden door OW." De advocaat stelt zich achter zijn opdrachtgever dat met de ponton geen dammen zijn vernield. "Ze staan bij hoge waterstand al onder water en blijken geen functie meer te hebben." Kapitein Joghie zegt dat de ponton waar het om gaat te groot is voor de 'bypass'. Hij wil niet dat daar de ecologie wordt verstoord, omdat het gaat om een plek waar dorpelingen aan visvangst doen. "We mogen niet dupe worden van verkeerde handelingen van mensen die niet weten hoe belangrijk onze visbronnen zijn voor ons."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina