Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Baby’s

COLUMN: Baby’s

08/08/2020 14:00 - Ganga

COLUMN: Baby’s

 

Wat kan ik nog zeggen dat nog niet is gezegd, geschreven, geschreeuwd, gehuild, gesmuikt in deze week over paarse en lichtpaarse spijtbetuigingen. Maar laat me me voor de duidelijkheid, aansluiten bij wat velen voor mij hebben gezegd.

Beste André M., je vraagt om vergeving van je misstappen. Maureen Silos heeft aangegeven, en ik sluit mij bij haar aan, dat vergeving alleen kan als je je zonden belijdt. In het openbaar. Je bent medeverantwoordelijk voor de ravage waar we nu mee zitten. Niet eens alleen de financiële ravage, maar je optreden was een continue aanslag op het gezond verstand, op onze democratische rechtsstaat. Is dat wat je nu inziet? Of zie je nu in dat je een valse leider hebt aanbeden? Dus wij horen graag waar je spijt van hebt. In detail - ik geloof dat alle kranten je lijst gratis zullen willen publiceren. Nog beter, ik denk dat het een feuilleton kan worden, elke dag een aflevering van 'Andrés spijthoekje'. Nog wat, André. Je geeft aan dat je graag zou willen doceren? Mijn hoofd staat op het punt te exploderen bij de gedachte aan jou voor een collegezaal, pratend over staatsinrichting, over goed bestuur, over beleid.

Wat kan ik nog zeggen dat nog niet is gezegd en geschreven en gelachen over de online massameeting van de NDP wat u nog niet weet. Oh wacht, laat me delen wat ik nog niet wist, namelijk dat de NDP het Wanica Ziekenhuis had gebouwd. Ik heb dat echt gemist, al die middagen en weekenden dat NDP-leden vrijwillig geploeterd hebben in de Wanica-zon, om de bouwmaterialen die zij met hun eigen bloed, zweet en tranen bijeen hadden geschraapt middels carwashes en dansi met draaitafels, om te toveren tot een ziekenhuis. Ik dacht al die tijd dat niet de NDP het ziekenhuis heeft gebouwd, maar dat China het Suriname als cadeau heeft gegeven - gedeeltelijk dan, want wij hebben zelf ook aardig wat centjes erin moeten stoppen. Weten we al met welke lening dat is betaald? Overigens - een cadeau is nooit gewoon een cadeau in dit soort bilaterale relaties hè? (Voor wat, hoort wat, altijd).

Ik hoorde ook de NDPvoorzitter klagen dat ze juist zo hard hadden gewerkt aan een vredige overdracht. Daar wil hij blijkbaar complimenten voor? Omdat ze hun werk hebben gedaan? Net zoals ze complimenten wilden omdat er een ziekenhuis was gebouwd. Of als ze klaagden dat ze zo hard hadden gewerkt om een lening te krijgen. Dat ze hard hadden gewerkt, nauwelijks geslapen om salarissen te betalen. Om een brug te bouwen. Om een wet te maken. Een vredige overdracht als verdienste zien. Kom, wilde ik denken - je bent geen baby die poept en dan heel blij kijkt en wacht tot de ouders roepen: 'Wat heb je mooi gepoept! Wat knap van je!' Nee, lieve mensen, het is een vanzelfsprekendheid dat je netjes, vreedzaam, overdraagt. En dat je alle kaarten op tafel legt. Hou nu toch op met dat gehuil als grote baby's, wilde ik steeds roepen, maar toen dacht ik dat ik ook gewoon de video kon stoppen.

Wat kan ik ook nog zeggen dat nog niet is gezegd en geschreven en gelachen over DNA vergaderingen waar veel koeken van eigen deeg zijn verdeeld, en waar de beeldspraak van gedraaide tafels, zoals verkondigd indertijd door de paarse versie van André M, realiteit werd. Nou ja, het optreden van Bronto Somohardjo maakte mij in elk geval niet vrolijk. Ik word niet vrolijk van zonen die een dieptepunt in onze parlementaire geschiedenis (het lichamelijk mishandelen van een parlementariër) als één van hun vaders wapenfeiten memoreren in het hoogste college van Staat - ik vind daar niets verheffends aan. Noch minder ben ik gecharmeerd van een politicus die in feite zegt dat wij bezit zijn van de politici ('de Almachtige heeft ons politici een veerkrachtig volk GEGEVEN). En tenslotte: misschien moet de minister toch wat meer wereldnieuws en geschiedenis volgen. Ja, de situatie is ellendig in Suriname, maar om te stellen dat 'geen enkel volk zoveel wanbeleid en corruptief beleid heeft overleefd??' Ik heb het eerder gezegd (misschien niet hier, dan doe ik het nu): deze coalitie heeft alle recht om te klagen over haar voorgangers. Maar ze hebben ons beter beloofd en we houden ze aan een hogere standaard - dat is wat zij ons hebben beloofd. Dus praat met Bronto. (Maar niet met André).

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina