Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Averechtse bankregels

COMMENTAAR: Averechtse bankregels

08/08/2020 12:00

COMMENTAAR: Averechtse bankregels

 

HET IS DE banken gelukt om met door hun doorgevoerde maatregelen het geldverkeer in Suriname compleet te frustreren. En hoewel al jaren wordt gezegd dat het land nog te veel cashtransacties verricht, is Leiden in last wanneer drastische maatregelen worden doorgevoerd terwijl de navenante begeleiding van de instanties ontbreekt

De klachten begonnen al enige tijd terug toen de banken besloten dat iedereen een bankrekening zou moeten hebben. In de werkelijkheid werkt dat niet helemaal goed. Zo kunnen kleine huisvlijters die nergens geregistreerd zijn geen girorekening openen. Dat is misschien niet in lijn met de transparantie, maar deze groep is dus niet in staat giraal zaken te doen.

Vervolgens begon allerlei giraal betaalgemak de kop op te steken. Heel fijn voor de mensen die goed kunnen omgaan met de moderne technologie en die ook toegang hebben tot breedbandinternet. Echter, vooral de seniorengroep heeft vaker aan de bel getrokken en aangegeven dat dit niet werkt voor hen. Ouderen vormen nog steeds een significante groep in de Surinaamse samenleving.

Vervolgens werd het land geconfronteerd met de Covid-19-situatie. Te midden van deze voor iedereen nieuwe ontwikkeling besloten de banken toch over te gaan tot het schrappen van het gebruik van cheques. Samen met de kortere openingstijden, de verminderde capaciteit om internetbankingaanvragen te kunnen verwerken en de al aanwezige druk op cash geld is de chaos compleet.

De banken hebben in principe gelijk. Het wel en wee op bankrekeningen moet inzichtelijk zijn voor autoriteiten om geldstromen te kunnen volgen en ook internationaal is dat gevraagd. Toch hadden banken de doorgevoerde maatregelen samen moeten laten gaan met een intensieve voorlichtingscampagne - dus niet alleen tv-spotjes - om alle groepen die ze juist erbij willen betrekken mee te krijgen. Het resultaat van resoluut doordrukken en mensen dwingen mee te gaan met de moderniteit is nu zichtbaar; een parallel marktcircuit dat nog meer mogelijkheden biedt tot sjoemelen in plaats van minder.

Daarnaast is het een soort free for all wanneer het aankomt op bankkosten. Banken brengen onafhankelijk van elkaar allerlei tarieven aan de consument in rekening en de rol van de Surinaamse Bankiersvereniging is daarbij onduidelijk. Dus nog meer reden om jouw geld maar gewoon thuis te houden in plaats van op de bank waar het je ook nog geld kost.

Het is evident dat banken moeten bezuinigen en ook dat procedures inzichtelijk moeten worden gemaakt. Echter, het mag niet zo zijn dat maatregelen hun doel voorbijstreven omdat de vertaalslag naar degenen die daar direct door worden getroffen niet of onvoldoende is gemaakt. Dat het resultaat in dat geval averechts werkt is nu duidelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina