Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen stagnatie bij swabben in gevang

Geen stagnatie bij swabben in gevang

08/08/2020 07:52 - Arjen Stikvoort

Geen stagnatie bij swabben in gevang

De Penitentiaire inrichting Duisburglaan. Zeventig gedetineerden die er zijn ingesloten, blijken besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Zeventig gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan zijn inmiddels door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) positief getest op het coronavirus. Deze gevangenen zijn volgens Wendel Pinas, hoof voorlichting van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), overgebracht naar een geheel aangepaste isolatieafdeling van de inrichting.

Pinas: "BOG houdt constant swabsessies om uiteindelijk alle gedetineerden te testen en te werken naar een virusvrije inrichting." Hoe lang het duurt voordat elke gedetineerde in de inrichting is getest, is hem niet bekend. Het afgeven van spullen door bezoekers vindt nu op aangepaste tijden en onder strenge Covid-19-maatregelen plaats. "Er wordt nu extra gelet op de reiniging en ontsmetting bij het ontvangen en distribueren van de spullen", zegt Pinas.

De penitentiaire ambtenaren (pa) werken hard om zich het functioneren in het nieuwe normaal eigen te maken. "We werken met gedetineerden van wie sommigen positief zijn getest. We moeten de mensen om wie het gaat een menswaardige behandeling geven. Ze moeten onder strikte Covid-19-maatregelen en met Personal Protective Equipment (PPE) worden behandeld."

Ook worden er conform het protocol geen werkzaamheden buiten de inrichting verricht, stelt Pinas. "Afdelingen als de technische dienst, kleermakerij en dergelijke werken wel door, maar met minder mensen. Waar er voorheen bijvoorbeeld tien mensen op een afdeling waren, werken ze nu met vijf."

Pinas, die zelf een bezoek bracht aan de inrichting aan de Duisburglaan, complimenteert de penitentiaire ambtenaren voor de voortzetting van de werkzaamheden met inachtneming van de Covid-19-maatregelen. "De pa's werken hard om zo snel als mogelijk tot normalisatie over te gaan."

Bondvoorzitter Max Breinburg vindt de Covid-19-situatie in de inrichtingen zorgwekkend. De pa's moeten volgens de voorzitter nog voorzichtiger zijn in hun werk. "Het is all hands on deck nu de besmettingen razendsnel toenemen." Volgens hem zijn vier cipiers in de inrichting aan de Duisburglaan positief getest. Voor zover bekend zijn er bij de andere inrichtingen nog geen Covid-19-besmettingen.

Echter, hij sluit niet uit dat er een zekere vrees is onder de pa's. Maar door extra goed te letten op het dragen van een mond-/neusmasker, het ontsmetten van de handen en de social distancing moet het werkbaar zijn. "Van elke gedetineerde van elke inrichting wordt een swab afgenomen zodat we vast kunnen stellen wie wel drager is van het virus en wie niet." De voorzitter bevestigt dat er voor zowel de pa's als de gedetineerden voldoende beschermingsmiddelen aanwezig zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina