Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie zet traangas in tegen rouwende Libanezen

Politie zet traangas in tegen rouwende Libanezen

08/08/2020 13:31

Demonstranten gooien met stenen tijdens hun protest zaterdag in Beiroet.

Demonstranten gooien met stenen tijdens hun protest zaterdag in Beiroet. Foto: Reuters  

BEIROET - Vier dagen na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, zijn ongeveer zevenduizend Libanezen samengekomen om te rouwen en tegen de politieke elite van het land te protesteren. Ze verzamelden zich zaterdag op het Martelaarsplein in het centrum van de Libanese hoofdstad.

De Libanese omroep MTV toonde hoe demonstranten probeerden de barrières voor het parlement te doorbreken. Er waren gezangen te horen, waaronder 'Revolutie, revolutie'. Er werden posters omhooggehouden met 'ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars' op. De veiligheidstroepen hebben dan traangas ingezet tegen de betogers. Eén tiener is flauwgevallen.

Als reactie op de demonstratie werden soldaten met machinegeweren ingezet. "Kom je ons neerschieten? Sluit je bij ons aan en dan bevechten we de regering samen", riep een vrouw volgens Reuters. Demonstranten hebben stroppen opgehangen als symbool voor hun woede, er waren slogans als "neem ontslag of hang" te lezen.

Veel mensen in Libanon stellen de regering voor de explosie verantwoordelijk. Die kostte het leven aan meer dan 150 mensen en maakte ongeveer vijfduizend gewonden, terwijl driehonderdduizend dakloos raakten. De autoriteiten in Beiroet zoeken nog altijd naar vermiste mensen. Het gaat volgens een medewerker van het Libanese ministerie van Volksgezondheid om zeker zestig personen. President Michael Aoun, premier Hassan Diab en het hele politieke leiderschap zijn voor de betogers verantwoordelijk voor de ramp.

Activisten hadden op sociale media opgeroepen om naar de demonstratie gegaan onder het motto 'Gerechtigheid voor de slachtoffers, vergelding voor de regering'. Er wordt inmiddels steeds meer duidelijk over de oorzaak van de enorme explosie die de stad dinsdag in rouw dompelde. Zo blijkt dat in dezelfde opslagplaats in Beiroet waar 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, ook tientallen zakken met vuurwerk stonden. Het ontbranden van dat vuurwerk kan er mogelijk toe hebben geleid dat de grote hoeveelheid chemicaliën is geëxplodeerd. Deze beschuldiging is geuit door onder meer een voormalige havenmedewerker tegenover de Britse krant The Guardian.

Zondag komt mogelijk meer duidelijkheid. Libanese onderzoekers zullen dan hun eerste bevindingen delen met het kabinet. De regering plaatste in afwachting daarop al zestien personen onder huisarrest, waaronder de directeur van de haven. Of er een internationaal onderzoek komt, is nog maar de vraag. De Franse president Emmanuel Macron drong daar eerder deze week sterk op aan, maar zijn Libanese tegenhanger Michel Aoun zei vrijdag op de staatstelevisie dat hij geen internationaal onderzoek naar de explosie wil. Dat zou de waarheid alleen maar verdraaien, meende hij.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina