Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Alebrijes' internationale tekenwedstrijd

Internationale tekenwedstrijd moet kinderen stimuleren

09/08/2020 18:07 - Audry Wajwakana

Internationale tekenwedstrijd moet kinderen stimuleren

Alebrijes op de Pochote Markt in de Mexicaanse stad Oaxaca. Foto: N. Saum  

PARAMARIBO - Kinderen hebben een rijke fantasie en zijn creatief als het gaat om knutselen, tekenen, muziek maken, zingen,dansen of schilderen. Om het tekentalent bij kinderen te stimuleren, kunnenze deelnemen aan tekenwedstrijden. De afdeling Creatieve Vorming van het directoraat Cultuur roept jongeren, in de leeftijdsklasse zes tot veertien jaar, op om mee te doen aan de Mexicaanse internationale tekenwedstrijd met als thema ‘Alebrijes’.

De internationale tekenwedstrijd werd begin maart geïnitieerd, waarna de oproep naar de scholen is gestuurd. "Vanwege de uitbraak van Covid-19 in Suriname waren de scholen genoodzaakt de deuren te sluiten en zijn er tot nu toe weinig inzendingen binnengekomen. We roepen daarom weer op om zoveel mogelijk kinderen aan deze tekenwedstrijd mee te laten doen", zegt George Struikelblok, hoofd van de afdeling Creatieve Vorming.

De tekenwedstrijd wordt voor de 24ste keer georganiseerd in Mexico. Dit jaar besloot de organisatie om het een internationaal tintje te geven en de ambassade van Mexico in Port of Spain, Trinidad en Tobago stuurde, volgens Struikelblok, een uitnodiging naar het ministerie van Buitenlandse Zaken om Surinaamse kinderen hieraan deel te laten nemen. "Dit is eigenlijk een verlenging van de wedstrijd, omdat er niet zoveel inzendingen via de scholen binnen zijn gekomen. Iedereen was thuis en had al genoeg hoofdbrekens over hoe de schoollessen te volgen. De focus op deze tekenwedstrijd ging hierdoor verloren", zegt Struikelblok.

Nu de kinderen vrij zijn van school, kunnen ze alsnog meedoen. Het thema is 'Alebrijes'; gekleurde beelden van fantastische figuren en dieren uit de inheemse stam Oaxaca. In de vallei van Oaxaca bestond een traditie om dieren en andere figuren uit hout te snijden. De eerste alebrijes zijn bedacht door Pedro Linares López (1906-1992), een poppenmaker uit Mexico-Stad (Federaal District), gespecialiseerd in piñatas, carnavalsmaskers en 'Judaspoppen' van papier mâché.

Het thema stimuleert kinderen om vanuit hun fantasie dieren en figuren te tekenen. "Men gelooft dat deze fantasiedieren enfiguren geluk brengen", zegt Struikelblok, die zelf weet dat kinderen fantasierijk zijn. "Dat zie ik als ik lesgeef. Er is veel talent in Suriname, alleen is er weinig stimulans. De meeste kunstscholen zijn in Paramaribo, waardoor de kinderen daarbuiten geen kans krijgen. Daarom hadden we in 2016 de cultuurkaravaan ontwikkeld, waarbij wij naar de kinderen gingen", zegt Struikelblok.

Hij hoopt dat de kinderen uit de districten ook deelnemen aan de wedstrijd. Het registratieformulier kan bij hem opgevraagd worden. De tekeningen of beschilderingen moeten op een A3 vel papier of karton van 297 bij 422 millimeters gemaakt worden. De uiterlijke inleverdatum is 10 augustus bij Art Blok. De winnende tekeningen zullen in Mexico-Stad en andere grote steden geëxposeerd worden. Daarnaast worden de winnaars opgenomen in de jaarlijkse kunstkalender.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina