Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 130 jaar Jawa: Nieuw gamelanlied

Nieuw gamelanlied in verband met 130 jaar Javaanse immigratie

09/08/2020 10:01 - Audry Wajwakana

Een dhalang (schimmenpoppenspeler) toont aan enkele kleintjes hoe de wayang kulit wordt bespeeld. Eén van de cultuuruitingen waar gamelanmuziek onmisbaar is, is de wayang kulit.

Een dhalang (schimmenpoppenspeler) toont aan enkele kleintjes hoe de wayang kulit wordt bespeeld. Eén van de cultuuruitingen waar gamelanmuziek onmisbaar is, is de wayang kulit. Foto: Melvin Toemin  

PARAMARIBO - Vanwege de strenge Covid-19-maatregelen, die begin april in Nederland werden geïmplementeerd, kozen velen voor de virtuele optie. De behoefte voor online gezelschap en vertier viel Melvin Toemin uit Den Haag op. Hij besloot hierop in te spelen door in verband met de herdenking van 130 jaar Javaanse immigratie een lied uit te werken, waarin de gamelanmuziek duidelijk te horen is en ook jongeren moet aantrekken.

Het lied 'Als je maar danst' is geproduceerd door zanger en producer Mantje Karso. In het lied is Hariëtte Mingoen, voorzitter van de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji), die zich op verschillende manieren inzet voor de Surinaams-Javaanse diasporagemeenschap, ook te horen.

Toemin is voorzitter van stichting Rukun Budi Utama (RBU) in Den Haag, die al 43 jaar bestaat. Sinds 2019 trachtten Stichji en het Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan om deze specifieke muziekvariant van gedeeld cultureel erfgoed tussen Indonesië, Suriname en Nederland op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland te krijgen en mogelijk ook op de Unesco immaterieel erfgoedlijst.

Gamelan is van oorsprong een Indonesisch orkest, dat bestaat uit diverse slaginstrumenten. De Javaanse contractarbeiders namen die kennis mee naar Suriname. De set werd met zwart ijzer gemaakt, omdat het kopermateriaal dat oorspronkelijk werd gebruikt, niet gemakkelijk verkrijgbaar was. Hierdoor verschilt de Surinaamse gamelan met de Indonesische. Gamelanmuziek is belangrijk voor de uitvoering van diverse Javaanse cultuuruitingen,zoals de jaran kepang (paardendans).

In zowel Nederland als Suriname proberen organisaties de interesse bij jongeren voor deze muziekstijl te wekken. In 2019 organiseerde RBU een 'Gamelan Meets Pop'-festival, om gamelan op een andere manier aan een breder en jonger publiek te presenteren. "Als je een groter publiek wil bereiken, moet je niet iets apart verzinnen, maar aansluiten zodat het meer body krijgt", redeneert Toemin.

Tijdens het 'Gamelan Meets Pop'-evenement droeg Mingoen een gedicht voor over de gamelan, die Toemin op zijn Facebookpagina plaatste. Een jaar later verscheen dit in zijn Facebook memory en kwam de RBU-voorzitter op het idee om de voordracht in een opgewekt en aanstekelijk nummer om te laten zetten.

De inspiratie hiervoor haalde hij uit 'Doewet' ('Tequila Party') remix van dj Stiekz, de verschillende socialmediachallenges en de behoefte om online verbondenheid te creëren. "Maar ik weet niets van muziek af dus benaderde ik Mantje Karso, die meteen enthousiast was om de track te produceren", zegt Toemin.

Karso is bandleider van Irama Smeltkroes, de begeleidingsband van de succesvolle theatergroep Sambel Trasie. Twee jaar terug scoorde hij samen met John Clay de hit 'Nomo yu'. Sinds de uitbraak van Covid-19 is Karso ook virtueel bezig. Op YouTube post hij regelmatig muzieksessies, waarbij de muzikanten soms samen vanuit hun eigen huis spelen.

Omdat nagenoeg alle activiteiten in verband met 130 jaar Javaanse immigratie zijn geannuleerd, hoopt de RBUvoorzitter dat de Javaanse gemeenschap met dit initiatief, stil kan staan bij deze dag alsook een bijdrage levert om de gamelanmuziek levendig te houden en meer bekendheid te geven. "Mensen moeten nieuwsgierig zijn om zich er verder in te willen verdiepen", zegt hij.

Het lied wordt op 9 augustus op het YouTube-kanaal van Karso gelanceerd en op 30 augustus volgt de videoclip, die via Docu125 te zien zal zijn. De videoclip wordt zowel in Nederland als Suriname opgenomen. In Nederland is Jeffrey Salimin, die in 2015 samen met team Docu125 de documentaire 'Jaji - Lotgenoten' maakte, verantwoordelijk voor het beeldmateriaal en in Suriname neemt Karso dat deel voor zijn rekening. Alle betrokkenen werken belangeloos mee aan het project.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina