Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners willen explosieve ammoniumnitraat uit Flora

Bewoners willen explosieve ammoniumnitraat uit Flora

10/08/2020 10:03 - Ivan Cairo

De Libanese haven in hoofdstad Beiroet na de gigantische explosie. Bewoners van Flora nemen het zekere voor het onzekere en eisen dat dezelfde stof die is opgeslagen in hun woonwijk zo snel mogelijk wordt verplaatst.

De Libanese haven in hoofdstad Beiroet na de gigantische explosie. Bewoners van Flora nemen het zekere voor het onzekere en eisen dat dezelfde stof die is opgeslagen in hun woonwijk zo snel mogelijk wordt verplaatst. Foto: Reuters / Mohamed Azakir  

PARAMARIBO - Bewoners van Flora en omgeving willen dat de grote partij ammoniumnitraat die in een magazijn in hun woonwijk is opgeslagen zo snel als mogelijk wordt verwijderd. Ze zijn geschrokken van berichten in de media over de enorme hoeveelheden van het spul zo dicht bij huis.

Het gaat om explosieven van goudmaatschappij Newmont. "We wisten niet dat dit materiaal daar was opgeslagen. Je ziet het magazijn en vraagt je weleens af wat daarin wordt opgeborgen", zegt Frans Eersteling, vertegenwoordiger van de buurtbewoners, tegen de Ware Tijd.

In het weekend hebben de buurtbewoners brieven gestuurd naar het Directoraat Nationale Veiligheid, Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), enkele ministers en Newmont Suriname. In een open brief eisen ze de onmiddellijke verwijdering van het spul. "We denken niet dat het verantwoord is om dit materiaal in of nabij wooncentra op te slaan. We vinden het in ieder geval een eng gevoel", zegt Eersteling. Aangezien de brieven in het weekend zijn verstuurd verwacht hij dat de autoriteiten en Newmont in de loop van de week een reactie naar de bewoners zullen sturen.

Dat Newmont in een persbericht heeft aangegeven dat het ammo-niumnitraat volgens internationaal gangbare normen is opgeslagen onder beheer van Haukes die ervaring met dergelijk materiaal heeft, neemt de bezorgdheid, aldus Eersteling, niet weg. "In Enschede zei men ook dat zaken volgens internationale standaarden waren opgeslagen en toch heeft zich daar een ramp voltrokken", wijst hij op de vuurwerkramp in de Nederlandse stad een aantal jaren geleden. Eersteling voegt eraan toe dat vorig jaar een houten woning in de omgeving van het magazijn waar de explosieven liggen door brand is verwoest. "Een ongeluk schuilt in een klein hoekje", zegt hij.

De bewoners eisen dat binnen een week uitleg wordt gegeven over de wijze waarop het materiaal nu is opgeslagen, waarbij een vertegenwoordiging van de buurt en de bedrijven in de omgeving, breedvoerig wordt geïnformeerd over wat de huidige stand van zaken is. De bezorgdheid van de buurt werd gevoed na de ontploffing van deze stof in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet, waarbij er meer dan 150 doden en ruim vijfduizend gewonden zijn gevallen.

De bewoners eisen onmiddellijke verplaatsing van de stof naar een omgeving die voldoet aan de gestelde voorwaarden voor uiterst gevaarlijke stoffen alsook militaire of zeer deskundige bewaking van het complex. Ook dient de omgeving schoongemaakt te worden vanwege de mogelijkheid van grasbranden in de naderende grote droge tijd.

Eersteling zegt dat de bewoners voorlopig tevreden zijn over de mededeling dat vandaag onder supervisie van het NCCR deze kwestie wordt besproken met Newmont en relevante autoriteiten. Dit geeft volgens hem aan dat er aandacht voor is. De bewoners wachten af welke acties door de regering zullen worden ondernomen voordat ze eventueel overgaan tot andere stappen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina