Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Internetproblemen spelen schakers parten tijdens online Olympiade

Internetproblemen spelen schakers parten tijdens online Olympiade

10/08/2020 21:04 - Guillano Bruce

Catherine Kaslan raakte zondag in haar partij tegen een speelster uit Costa Rica ook tijd kwijt door internetproblemen.

Catherine Kaslan raakte zondag in haar partij tegen een speelster uit Costa Rica ook tijd kwijt door internetproblemen.  

PARAMARIBO - Het Surinaamse schaakteam heeft zijn succes van een week geleden in de online Olympiade geen vervolg kunnen geven. Problemen met de internetverbinding lagen daar ten grondslag aan.

In het eerste weekend van het toernooi dat door de Wereldschaakfederatie (Fide) wordt georganiseerd, verrasten de Surinaamse schakers door promotie van de vierde naar de derde divisie af te dwingen. In die categorie eindigde Suriname op de laatste plaats van poule E, die tien landen telde.

Het team onder leiding van captain Dewparkash Gajadin bleef op één punt steken na een remise tegen Honduras. Suriname verloor de overige acht partijen. Van alle vijf poules in de derde divisie promoveerde de topdrie naar de tweede klasse. In de groep van Suriname waren poulewinnaar Mexico (15 punten), Costa Rica (14) en Guatemala (12) de promovendi.

Gajadin is blij met de inzet van de Surinaamse schakers die volgens hem bij een betere internetverbinding een beter resultaat zouden hebben neergezet. "Het heeft ons duidelijk parten gespeeld", treurt de teamcaptain in gesprek met de Ware Tijd.

Hij verwijst naar onder anderen Romario Sanches en Imaan Kalidjo zaterdag en Catherine Kaslan zondag. "In een gewonnen stelling viel Romario z'n internet uit en raakte hij maar liefst drie minuten kwijt. Imaan had ook met hetzelfde probleem te kampen en verloor daardoor zijn partij. Hij was helemaal down zaterdag."

Kaslan raakte zondag in haar partij tegen een speelster uit Costa Rica ook tijd kwijt. "Internet viel uit en kwam weer terug, waardoor ik niet meer veel tijd over had", jammert de zeventienjarige nationale schaakkampioene. "Het was niet een erg moeilijke wedstrijd maar doordat ik minder tijd had kon ik niet echt goed spelen."

De Fide had als voorwaarde dat de deelnemende schakers een internetverbinding van 25 megabite per seconde hadden. De Surinaamse Schaakbond (SSB) ondernam daarom in aanloop naar het toernooi stappen om internetproblemen tijdens het toernooi te voorkomen. "Tot en met de dag van het toernooi waren we nog met Telesur bezig. Het was de bedoeling dat er iets voor ons geregeld zou worden zodat we vanuit een centrale plek aan de wedstrijden konden deelnemen maar dat ging op het laatste moment toch niet meer door", zegt Gajadin. De schakers namen uiteindelijk van huis uit deel aan het toernooi.

Ondanks de internetverbinding tegenviel leverden de schakers overall geen slechte prestatie. Het Surinaamse team behoorde tot de drie Caribische landen die naar de derde divisie promoveerden. Puerto Rico en Jamaica waren de andere twee. Uiteindelijk slaagde geen enkel Caribisch land erin promotie naar de tweede divisie af te dwingen. Barbados en de Dominicaanse Republiek, die in de derde divisie begonnen, stroomden ook niet verder.

Naast Sanches, Kalidjo en de drie zusters Kaslan (Alexandra, Catherine en Victoria) zaten Viresh Giasi, Suradj Hanoeman, Pratul Panchoe, Shiva Kalka, Rosangela Dos Ramos, Swatiska Ramautarsing en Joëlle Wijnhard in het Surinaamse team.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina