Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leerkrachten opgelucht met traditionele startdatum scholen

Leerkrachten opgelucht met traditionele startdatum scholen

10/08/2020 08:08 - Amanda Palis

Leerkrachten opgelucht met traditionele startdatum scholen

De basis- en voj-scholen starten het nieuwe schooljaar zoals normaal op 1 oktober. 1 September als startdatum is definitief van de baan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Zowel de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) als het Mulo- en VOS-directeurenberaad is opgelucht dat de herstart van de scholen niet meer op 1 september plaatsvindt, maar zoals normaal op 1 oktober. “Ik was het van meet af aan niet eens toen was aangekondigd dat de scholen 1 september zouden starten. Het was zeker een opluchting toen wij hoorden dat deze datum is verschoven”, reageert Luciën Rotsburg, voorzitter van het VOS-directeurenberaad, desgevraagd tegenover de Ware Tijd.

De door ex-minister Lilian Ferrier bepaalde 1 september zou volgens hem leiden tot administratieve drukte. "Ik kijk dan niet eens naar het klimatologische aspect. Er zou heel veel moeten gebeuren zoals inschrijvingen en alle administratie daaromheen om 1 september de school goed te kunnen starten."

Fols-president Marcelino Nerkust is het er mee eens dat 1 september niet haalbaar zou zijn. "De scholen zijn bij lange na niet Covid-19-ready. Er moet nog veel gebeuren om scholen veilig te verklaren. Minister Marie Levens heeft dit ook aangegeven tijdens het gesprek met de instanties." Voor Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, zou 1 september aanvankelijk haalbaar zijn geweest. "Maar toen kwam de tweede golf coronabesmettingen en was het niet meer zeker."

Nerkust is ervan overtuigd dat motivatiesessies nodig zullen zijn voor zowel leerlingen als leerkrachten om een goede start te kunnen maken. "Ik denk dat beide groepen het hard nodig hebben, na zo een turbulente periode van Covid-19, hoewel die nog niet voorbij is. Om goed aan de slag te kunnen gaan moeten we kijken naar motivatie." Meye zegt dat de muloscholen in elk geval klaar zijn voor een nieuw schooljaar. Ze maakt zich niet bepaald druk om de Covid-19-maatregelen. "Daar is eenieder zo zoetjes aan al gewend geraakt. We weten allemaal dat we een mond- en neuskapje op moeten, onze handen moeten wassen of ontsmetten en afstand houden. De uitdaging wordt het herinrichten van de leslokalen om de aangegeven afstand goed te kunnen bewaren voor de leerlingen."

Een aspect dat volgens Nerkust goed bekeken moet worden is het bijscholen van de leerkrachten. "Het is nu veel duidelijker dat onze leerkrachten een IT-bijscholing moeten volgen. Onze docenten zijn er niet op gericht om onlinelessen te verzorgen." Door het coronavirus moesten ze noodgedwongen zaken oppakken, maar begeleiding is wel nodig, voegt hij eraan toe. Rotsburg spreekt de hoop uit dat deze begeleiding zo spoedig mogelijk wordt opgepakt door de overheid. "De docenten hebben een on the job-training gehad en moeten zeker getraind worden in de verschillende platformen. Ook moet rekening worden gehouden met leerlingen die de benodigde faciliteiten niet hebben."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina