Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Visserscoöperatie roept om beheersorgaan Bigi Pan

Visserscoöperatie roept om beheersorgaan Bigi Pan

10/08/2020 22:44 - Beta Debidien

De ingang van het Jamaerkanaal die leidt naar Bigi Pan.

De ingang van het Jamaerkanaal die leidt naar Bigi Pan. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - De Coöperatie Vissers Nickerie (CVN) heeft zich gevoegd in de rij van organisaties en personen die al jaren roepen om een beheersorgaan voor het Bigi Pangebied. Het kantoor met bijbehorende voorzieningen zou gevestigd moeten worden bij de ingang van het Jamaerkanaal, de hoofdingang van het Bigi Pangebied aan de rechteroever van de Nickerierivier.

CVN-voorzitter Abbas Noredjo pleit voor een breed opgezet orgaan met vertegenwoordigers van de ministeries van Openbare Werken, Grondbeleid en Bosbeheer, een milieuorganisatie, de Visserijdienst, politie en de CVN. "Het beheersorgaan zal moeten zorgen voor eenheid in beheer, in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij er geen afstemming is en er ook geen overleg wordt gepleegd", zegt Noredjo.

Natuurlijk is toerisme volgens hem toe te juichen, "maar de andere sectoren zijn even belangrijk", voegt hij eraan toe. Beroepsvisser Mintje Djosetro, die lid is van CVN, benadrukt het belang van het gebied voor de eiwitvoorziening door visvangst. Eén van de zaken waaraan het beheersorgaan zou moeten werken is het invoeren van entreegeld voor toegang tot het Bigi Pangebied. Dat geld moet ten goede komen aan Nickerie.

Noredjo heeft namens de CVN vorige week met minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij gesproken over de problemen van en plannen voor de sector. De bewindsman heeft beloofd deze zaken in de raad van ministers te bespreken. "We hebben ook gesproken over de productie met name de binnenwaterenvisserij en de Surinaamse kustvisserij. Bij het eerste is de afgelopen weken een record bereikt. Onze kleine vissers hebben binnen vier dagen elf ton gladde en geschubde vis afgeleverd aan een bedrijf in Paramaribo."

Daarbovenop heeft het visbedrijf Ramdien, dat zich bezighoudt met kustvisserij, vijftien ton vis - onder meer snapper en kandratiki - afgeleverd aan een bedrijf ook in Paramaribo. "Dat geeft aan dat er wat geld binnenstroomt en dat de sector ook werkgelegenheid biedt aan mensen in Nickerie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen