Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Focus op sigarettenpeukjes tijdens Cleanup-actie Suresur

Focus op sigarettenpeukjes tijdens Cleanup-actie Suresur

11/08/2020 17:57 - Amanda Palis

Focus op sigarettenpeukjes tijdens Cleanup-actie Suresur

Sigarettenpeukjes in een asbak. Cleanup Day 2020 focust zich in Suriname op het ruimen van peukjes. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - Tijdens de World Cleanup Day 2020 op 19 september zal stichting Support Recycling Suriname (Suresur) de nadruk leggen op sigarettenpeukjes, omdat die niet biologisch kunnen worden afgebroken. “In de sigarettenfilters zijn plastic deeltjes, die niet verdwijnen tijdens het afbreekproces. Ze worden microdeeltjes, die terecht komen in de oceaan. Dat is niet alleen gevaarlijk voor ons milieu maar ook voor onze gezondheid”, legt Suresur-secretaris Glenn Ramdjan uit in gesprek met de Ware Tijd.

De keus is gevallen op de peukjes, omdat de stichting data wil verzamelen: hoeveel peukjes komen voor in het milieu en in welke wijken. "De peukjes worden dus geteld", aldus Ramdjan. Hij ziet de relatief 'kleine' peuken als een groter probleem. "Het kleine afval, zoals de peukjes, vormt een groter probleem voor ons milieu en is ook veel meer dan het groter zwerfvuil zoals petflessen. Omdat het klein is, zien we niet hoe groot de impact hiervan is." De verzamelde data zal door SureSur worden gepresenteerd aan verschillende beleidsmakers, zodat die er beleid op kunnen loslaten.

Ramdjan ziet een positieve kant aan Covid-19. "Naast het feit dat men nauwelijks of weinig de straat op kon, zijn tal van zaken minder gekocht door de verhoogde prijzen. Dus voor mijn gevoel lijkt de milieuvervuiling minder te zijn geweest." Keerzijde van de coronauitbraak is dat de Cleanup Day moet worden aangepast. De 'schoonmaakdag' zal nog steeds een landelijk karakter hebben, "maar rekening houdende met de nieuwe Covid-19-omstandig-heden steken we het in een ander jasje. Er zullen kleinere groepen (maximaal acht personen) worden gevormd die in de verschillende wijken zullen schoonmaken", vertelt Ramdjan.

Suresur heeft twaalf locaties in Paramaribo (zeven), Marowijne, Nickerie, Wanica, Saramacca en Commewijne (elk één) gelist voor het opruimen van sigarettenpeukjes, flessen, zakken en bakjes. Uitnodigingen zijn verstuurd naar verschillende organisaties, waaronder Conservation International Suriname, Staatsolie en Fernandes Bottling, om mee te doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina